Det har vært et godt år for Olsokdagene. Nå er alle arrangement talt opp og det totale besøkstallet er på 49 000. Til sammenligning var tallet i fjor 47 000 besøkende.

Med 1500 flere publikummmere i år er Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, fornøyd.

- Etter endt festival kan vi slå fast at nattspelet har blitt en fantastisk suksess, i år som ifjor, sier Hofstad, som også er fornøyd med at lanseringsprogrammet fram mot tusenårsjubileet 2030 trakk full borggård.

Solgte mindre på premieren

Dagen før premieren på Spelet, ble Norge rammet av en konkret terrortrussel. Bevæpnet politi patruljerte på Stiklestad. Avdelingsleder ved Stiklestad nasjonale kultursenter, Ingegerd Eggen, forteller at det er vanskelig å si noe om terrorfrykten har ført til mindre besøkende på Spelet om Heilag Olav.

- Det vi imidlertid merket, var at det ble solgt mindre billetter i døra på premieredagen. I tillegg hadde vi en del spørsmål fra folk som fryktet terror den dagen. På de andre forestillingene var dørsalget som normalt igjen. Men det er vanskelig å uttale seg om frykt for terror har ført til mindre besøk generelt, eller om de som ikke dukket opp på premieren kom på en av de andre forestillingene i stedet, sier hun.

Stiklestad som talerstol

Utenriksminister Børge Brende, var årets brennhete Olsokprofil, og arrangementene med ham har trukket fulle hus. Direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Turid Hofstad, forteller at de er strålende fornøyde med valget av Olsokprofil.

- Brende har fylt rollen som årets Olsokprofil på en fortreffelig måte. Han har gitt oss innsiktsfulle refleksjoner, blant annet i foredraget «Verdier verdt å kjempe for». Han har både utfordret og stimulert til ny refleksjon og debatt, og det har han gjort på en svært engasjerende måte, sier Hofstad.

Usikkert om nattforestilling

Spelet om Heilag Olav ble for andre gang framført som nattforestilling i 2014, og Hofstad mener nattforestilling er et stort løft for spelet.

Marit Moum Aune vil fortsatt ha regien på Spelet i 2015, men det er usikkert om det vil bli satt opp som nattforestilling. Moum Aune er klar på at det er viktig å sette hensynet til de frivillige høyt i vurderingen.

- Vi skal ha en kunstnerisk evaluering av Spelet, og da er det utrolig viktig å lytte til de 800 frivillige, og deres tanker rundt nattforestilling. Det er jo ikke så overraskende at jeg syns natt forestilling er flott, men det er ikke kun opp til meg å ta den avgjørelsen, påpeker hun.

Bevæpnet politi passet på. Foto: Leif Arne Holme