– Vi vil vise at vi tar barna på alvor på lik linje med de voksne. I år har vi gitt dem sin egen dag i tillegg til andre enkeltstående aktiviteter og arrangement, slik at tilbudet blir mye større, forteller programsjef  Jens Storli for Olavsfestdagene.

Barnas Olavsfest er delt opp i to seanser. Fra festivalscenen i Borggården får barna store opplevelser, som konsert med tvillingene fra MGP junior, Marcus og Martinus, og den 14-årige artisten Sval. Hun skal presentere sin nye plate, mens konferansier for dagen er Stian Blipp, kjent fra blant annet Gullruten.

Ildsprutende gjøglere

– Dette er artister som alle unger har et nært og godt forhold til, så det var naturlig for oss å få med oss disse, mener programsjefen.

Samtidig byr det historiske markedet på mindre, nærere opplevelser som demonstrasjon av ulike typer håndverk, aktiviteter for hele familien og mennesker i middelalderkostymer.

– I tillegg kan barna få oppleve dragen Kosinus og Fantorangen, kjent fra NRK Super. Det kommer også gjøglere som svelger og spruter ild og riddere som forteller om riddertiden og har sverdkamp, sier Storli.

Han legger til at museene i Erkebispegården vil være åpne og inkludert i prisen, slik at barna kan få se kronregaliene.

Hip hop og eventyr

I planleggingen av programmet for Barnas Olavsfest har arrangørene lagt vekt på å nå ut til en bred aldersgruppe. Mens den oransje elefanten Fantorangen og dragen Kosinus nok kommer til å bli tatt best imot blant det yngste publikummet, tror Storli at hip hop-danserne i Absence Crew vil fenge de litt eldre.

– De kommer fra Bergen og opptrer med danseforestillingen «Espen Askeladd og de gode hjelperne». Det blir en fin miks av moderne hip hop og elementer fra tradisjonelle eventyr. Stian Blipp danset jo med dem før, jeg tror faktisk han slo gjennom sammen med dem i Norske Talenter i 2008. Kan hende får vi et gjensyn mellom gamle venner, sier han lurt.

Som en drøm

Som en slags rød tråd gjennom dagen er temaet drømmer. Det kan både være snakk om fantasiverdener og håp og ambisjoner i fremtiden.

– Fantorangen og Kosinus er jo fantasivesener som hører hjemme i en slik drømmeverden. Riddere og flammeblåsere lager også en eventyrstemning. Vi ønsker at denne dagen skal oppleves av barna som å være i en drøm, forteller Storli.

Samtidig ønsker arrangørene bak festivalen å tone ned MGP-stempelet de unge artistene som skal opptre gjerne får, og heller fokusere på deres fremtidige planer.

Kan bli flere

– Marcus og Martinus og Sval slo gjennom med MGP jr., og er artister tidlig i sin karriere som jeg er sikker på at vi vil høre mye til fremover. Sval, for eksempel, skriver sine egne låter og har mye på hjertet. Vi vil synliggjøre hennes drømmer og forventninger om tiden fremover.

Olavsfestdagene har aldri før arrangert en helt egen dag for barna, og programsjefen er nokså spent på hvordan det kommer til å bli.

– Siden det er nytt av året vet vi ikke helt hva vi kan forvente. Men jeg er sikker på at det blir veldig moro, med mange fine opplevelser for ungene. Hvis dette blir en suksess, så skal vi fortsette med Barnas Olavsfest også i fremtiden, lover han.

Barnas Olavsfest i Borggården i dag kl. 17.

Fantorangen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Kosinus. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Stian Blipp.