Mayhem har siden oppstarten i 1984 hatt posisjon som pionerer av den norske og internasjonale svartmetallscenen. Gruppen er nå aktuell med albumet «Esoteric Warfare», som er deres første plate på syv år.

–Det er typisk oss å gi ut album med lange intervaller. Håper ikke det blir syv år til neste gang, sier Blomberg og ler.

Bandet er for tiden på en turné som markerer deres 30-års jubileum, og nå tar de turen til Trondheim.

Esoterisk krigføring

Mayhem har hatt mange forskjellige medlemmer opp gjennom årene, men består nå av ungarske Attila Csihar som vokalist, Jørn «Necrobutcher» Stubberud på bass og Jan Axel «Hellhammer» Blomberg på slagverk. I tillegg benytter bandet seg for tiden av to session-musikere, Morten Bergeton Iversen og Charles Hedger, på gitar.

Blomberg sier at det er et stort sprik mellom alle bandets utgivelser og at hvert album er forskjellig.

–Man kan si at det nye albumet er mer ekstremt enn det vi har gitt ut før.

Flere av gruppens tidligere utgivelser regnes som milepæler innen sjangeren ekstremmetall.

Vold, dødsfall, mystikk og drama

Dette er bare noen av stikkordene Oslo-bandet har etterlatt seg i tiden som black metal-band. For dette er bandet der Greven, Varg Vikernes, ble dømt for drapet på en av Mayhems tre grunnleggere Øystein Aarseth. Det er også et band med en historie som teller både selvmord, rasistiske uttalelser, dyrehode-kasting og knivbruk. Da for å nevne noe.

–Folk snakker. Og historien påvirker hvordan folk ser på oss. Noen ganger har historien fått mer oppmerksomhet enn musikken vår. Men vi gir blaffen i det folk sier om det, sier Blomberg.

På spørsmål om gutta i bandet er annerledes enn det folk forventer ut fra Mayhems historie og oppførsel, svarer trommeslageren og ler;

–Ja, det vil jeg da tro.

Hva publikum gjør det til

Den siste tiden har bandet vært på Europa-turné, som de avslutter her i Norge. Blomberg forteller at det ikke er så mange på konserter lenger i Norge, men at de spiller for dem som vil komme.

–Ikke alle i bandet er like hypp på å kjøre blod og gørr, men vi er fortsatt Mayhem.

Tryslingen spår at torsdagens/kveldens konsert blir et show i riktig Mayhem-stil. Han er dog usikker på hva publikum kan forvente;

–Hvis man vil ha noe ut av konserten, så får man det. Det er hva man gjør det til selv.

Mye reising

Veien videre for gruppen går først til USA der de skal turnere litt, og så videre til Australia. I mars skal de på en ny Europa-turné, før de etter det tar turen til Sør-Amerika. Av land de ikke har spilt i før, lister Blomberg opp Malta og Latvia som steder det var interessant å oppleve for første gang.

–Det er kult å spille i land vi ikke har vært i før, slik at vi får gjort de også.

Gutta: Dette er Mayhem (f.v) Jørn Stubberud, Jan Axel Blomberg, Charles Hedger, Attila Csihar og Morten Iversen. Foto: Ester Segarra, Ester Segarra www.e-segarra.com