- Det er så jeg får tårer i øynene, sier gitarist og eneste originalmedlem Bjørn Kristiansen om kritikerresponsen på gjenforeningsalbumet «New Dawn» i USA.

Aunt Mary var sammen med Prudence. Junipher Greene og Popul Ace pionerene på den seriøse norske rockescenen. De ga ut tre album fra 1970–73. bandets comebackalbum utgis i dag, men er allerede anmeldt i en rekke rockemagasiner i USA som spesialiserer seg på klassisk rock og hardrock.

Sammenlignes med de største

Anmeldelsene er oppsiktsvekkende positive, med fem av fem stjerner i Cryptic Rock, og svært positive anmeldelser i Exclusive Magasinene og nettstedene Explicity Intense, BMan's Blues Report og Rock Nightmare. «It is safe to say any fan of classic rock or hard rock in general will like if not love Aunt Mary’s New Dawn», skriver sistnevnte, mens Sea of Tranquility og Classic Rock Revisited også er positive, men omtaler albumet i noe mer moderate vendinger.

LES OGSÅ VÅR ANMELDELSE:  Overraskende bra comeback

Mange anmelder trekker sammenligner med Deep Purple og Jethro Tull så vel som Pink Floyd og King Crimson, og mener bandet fortjener å bli nevnt i samme åndedrag. Kristiansen sier at Deep Purple kanskje var den største innflytelsen da bandet startet, men at de nok ikke tenkte på seg selv som hardrockband den gangen.

Kompis med Tyler og Tekrø

Den gamle Høst-bassist Bernt Bodal har hatt tilhold i USA siden han slo seg opp på fisk sammen med kompis Kjell Inge Røkke. Han eier fortsatt American Seafoods og driver fortsatt med musikk på hobbybasis, og vel så det. Det ryktes at han jammer jevnlig med sin nabo Stephen Tyler fra Aerosmith. Men han var også medmusiker da hans kamerat Ronni Tekrø spilte under åpningen av Rockheim.

Ronni Tekrø er en stor fan av Aunt Mary som han regner som det første, og kanskje fortsatt største, norske hardrockbandet. Det var Ronni som tok initiativet til nytt album med bandet, og da originalbassist Svein Gundersen trakk seg på grunn av sykdom, foreslo Ronni Bodal som erstatning.

Nedturer og smerte

Albumet ble planlagt i 2013, påbegynt i 2014 og mixet ferdig i Los Angeles sommeren 2015. Prosessen var ikke uten nedtur og smerte. Vokalist Jan Groth måtte kaste inn håndkleet på grunn av sykdom, og døde ikke lenge etter. Tilfeldighetene gjorde at Idol-vinner Glenn Lyse var i Tekrøs studio på Toten samtidig som bandet, kjemien stemme, sangstemmen stemte, og han endte som fast vokalist.

Stemningen lysnet, men nedturene var ikke over. Etter at plata var ferdig innspilt døde trommeslager Ketil Stensvik. _ Men vi bestemte oss for å gjennomføre lansering og turné. Jan og Ketil ville helt sikkert ha ønsket det, sier Bodal.

Gode minner fra Rockheim

Og Aunt Mary ville starte turneen i Trondheim, etter den helt spesielt vellykkede konserten på Rockheim i 2011. Den gang med originalbesetning. Aunt Mary er et annet band nå – med Bodal, Lyse, Tekrø, trommeslager Ole Tom Torjussen og keyboardspiller Ola Aanje i tillegg til Kristiansen.

De ser frem til den første konserten på Rockheim i kveld og påfølgende konserter på Lillestrøm kulturhus og i de andre større byene i løpet av året.

- Det mumles om internasjonal turnering også?

- Vi har noen planer. Men det får vi ser etter hvert, sier Bernt Bodal.