Samtlige av Raga Rockers låter blir covret når norske musikere går sammen for å hylle rockebandet. Foto: Privat

- Trønderne er de letteste å få med på prosjektet. Raga Rockers har tydeligvis en høy stjerne i Trøndelag, sier Christer Falck som har tatt initiativet til en musikalsk hyllest av Michael Krohn og resten av rockerne i Raga Rockers som feiret 30-årsjubileum i 2013.

Raga Rockers har gitt ut 12 studioalbum, og nå skal 137 norske artister covre hver eneste låt bandet noen gang har gitt ut. Resultatet blir en cd- og vinylboks. «Sannhet på boks» slippes 18. november, men kan allerede forhåndsbestilles.

Trøndersk musikkmiljø stiller sterkt

Initiativtakeren lekte først med tanken om en samleplate med bidrag fra ti artister, og Flack kontaktet sine favorittband for å lodde stemningen om en Raga-hyllest. Øverst på ønskelisten sto et trondheimsband.

- Tenk om Motorpsycho kunne tenke seg å gjøre noe jeg ber dem om, det hadde vært helt vilt, sier Falck opprømt.

Motorpsycho har spilt inn låten «Knoklene blir til gelé» fra Raga Rockers debutalbum «The Return of the Raga Rockers» som kom ut i 1983.

Også DumDum Boys, DDE, Johndoe, KUUK, Spidergawd, Hopalong Knut, Brutal Kuk og Hans Bollandsås er blant de trønderske musikerne som bidrar til Raga-hyllesten.

Motörhead og Iron Maiden

- For et gedigent løft, det finnes nesten ikke et band som ikke er med på dette. Når det kommer slike initiativ må man bare hive seg på og lage noe artig, sier saksofonist Rolf Martin Snustad i bandet Spidergawd.

Supergruppa, som ellers består av Per Borten, Bent Sæther og Kenneth Kapstad, spilte inn låten «Doktor doktor» i Bortens lydstudio Sørgården studio på Ler.

- Vår Spidergawd-versjon av låten har blitt en slags kombinasjon av en Iron Maiden-hyllest og en Raga Rockers-hyllest, men en dash av Motörhead, forklarer Snustad så godt han kan. Musikeren har også hørt bidraget til hans gamle bandmedlemmer i Hopalong Knut, som har spilt inn en versjon av «Øde øy».

- Jeg fikk ikke vært med på innspillingen, men jeg har hørt låten og den er kjempefin. Det er kjent Hopalong-mat, forsikrer Snustad.

Hopalong Knut er tilbake

- Det var en fin unnskyldning til å spille sammen igjen, det har vi ikke gjort på en god stund. Jeg tror det må være mellom fire og fem år siden sist, sier vokalist Kristin Jensen i Hopalong Knut.

- Alle i bandet har hatt et forhold til Raga Rockers en gang i løpet av livet og dette er et fint prosjekt å være med på, legger hun til.

Da bandmedlemmene møttes for å spille inn «Øde øy», var det som å gå tilbake i tid, forteller Jensen.

- Det som var så utrolig artig var at alt var akkurat som da vi holdt på for noen år siden, sier Jensen, som forteller at hun har covret mang en Raga Rackers-låt i løpet av sin musikkariere.

- Jeg har ikke hørt så mye på den nyeste musikken av Raga Rockers, men Øde øy var en veldig kul låt å spille.

- Blir det mer Hopalong Knut framover?

- Ja, det blir det. I oktober skal vi være med når et annet band skal hylles. Vi skal spille noen låter på en konsert til ære for The Aller Værste!, forteller Jensen.

- Ellers tar vi det som det kommer!

Legger sjela i boksen

Prosjektet «Sannhet på boks» har fått støtte av blant annet Kulturrådet, men i tillegg har arrangørene samlet inn én million kroner gjennom folkefinansiering. At enkeltpersoner går sammen for å støtte prosjektet og at norske musikere stiller opp gratis, imponerer Falck.

- Folk sparer ikke på noe. Band leier studio, noen henter inn ekstra musikere og de øver i flere uker. Det er rørende å se hvor mange som legger sjela si i dette, sier han.

I tillegg til 137 musikalske bidrag vil utgivelsen også inneholde tegneseriestriper og anekdoter. Tegneserieskapere, forfattere og skribenter er hentet inn som bidragsytere.

- Til sammen tror jeg rundt 800 mennesker er involvert i «Sannhet på boks». Selve coveret er det Pushwagner som skal lage. Dette blir en absurd kul samleplate, konkluderer Falck.

Unike Raga-versjoner

Når 137 artister skal covre Raga Rockers vil ingen like alt, men mange like mye, tror Falck. Med et bredt spekter av musikksjangre som jazz, opera og metall vil de ulike artistene kunne dra Raga Rockers i nye retninger, mener han.

- For å ta min far som et eksempel. Han ville aldri ha hørt på Raga Rockers, men han liker jo mange av dem som bidrar på samleboksen. Når Jan Eggum gjør «Taxisangen», da blir Raga kult i pappas øyne også, ler Flack.

Overskuddet går til Raga Rockers. Falck håper pengene vil gå med til nye prosjekter for rockebandet og til å betale ned gjeld.

- På hver eneste plate Raga Rockers har gitt ut finnes det tekster som handler om hvor blakke de er. Nå skal de slippe å leve på fattigdomsgrensa. Jeg har tenkt litt på hva som vil skje dersom de plutselig begynner å tjene godt, da blir det kanskje ikke flere fattigmannstekster. Vi må satse på at de ikke begynner med gladpop, sier Falck.

Spidergawd er ett av flere trønderske band som er med på å hylle det norske rockebandet Raga Rockers. Her fra deres konsert på Roskilde i Danmark tidligere i sommer. Foto: RICHARD SAGEN
Det har vært stille rundt Hopalong Knut de siste årene, men når vokalist Kristin Jensen og resten av musikerne covrer Raga Rockers låt «Øde øy» blir det i kjent Hopalong-stil. Foto: Lena Knutli, Adresseavsien
Hans Bollandsås bidrar med en cover av «Det søte liv» når rockerne i Raga Rockers hylles av kjente, norske musikere Foto: Therese Alice Sanne, Adresseavisen