Svenske Laleh og våre egne Susanne Sundfør og Karpe Diem er de skandinaviske bidragene under Nobels Fredspriskonsert 11. desember.

- Dette er en global konsert, og uten de store, internasjonale stjernene ville denne konserten aldri ha nådd så langt ut som den har gjort. Samtidig skal vi alltid ha med en norsk artist eller gruppe, og i år har vi med to, sier Geir Lundestad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt.

De internasjonale navnene er fortsatt ikke helt klare, men kun detaljer gjenstår før disse også er i boks, skal vi tro arrangørene, skriver aftenposten.no.

Nobelkonserten er blitt arrangert siden 1994, første gang på Nationaltheatret. I dag er konserten en stor produksjon og stadig viktigere for oppmerksomheten rundt fredsprisutdelingen - takket være store internasjonale artistnavn.

- Her har det vært en veldig utvikling. Jeg må tilstå at det i starten kunne være år hvor de som opptrådte ikke helt visste hva de var med på. Det har endret seg veldig, sier Lundestad.

Løftet opp

I 1997 sto Mariah Carey på scenen, sammen med blant andre Boys II Men, Sinead O'Connor og Emmylou Harris.

- Det er ingen tvil om at Mariah Carey var den som løftet Nobelkonserten til et internasjonalt nivå. Hun var kjempestor på den tiden, det var nesten ingen grenser. Hun var ikke blant dem som var aller klarest på hvorfor hun var her, men vi er henne dypt takknemlig, sier Lundestad.

Lundestad er veldig glad for at Karpe Diem er med på laget i år.

- Karpe Diem representerer ikke bare noe av det beste vi har på musikkfronten, men de har også holdninger og en tilnærmingsmåte til musikken som gjør at de passer veldig godt inn, sier han.

- Kult å få lov

Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel i Karpe Diem blir de første som synger på norsk under Nobelkonserten.

- Vi har alltid trodd at dette var forbeholdt artister som synger på engelsk. Derfor har ikke dette vært noen drøm for oss. For oss er det naturlig å synge på norsk, og derfor er det kult at Nobelinstituttet lar oss gjøre det, sier Magdi Ytreeide Abdelmaguid.

Selv om begge er født og oppvokst i Norge, har de flerkulturell bakgrunn.

- Jeg føler at vi har skrevet låter som kan passe inn i denne sammenhengen. Vi begynte aldri med rapsjangeren for å selge plater, men fordi vi mente vi hadde en stemme. Min far kom til Norge som flyktning fra Uganda, og «krig» var derfor ikke noe tulleord hjemme hos oss, sier Chirag Patel.

Ingen av artistene som stiller på konserten må erklære seg som EU-tilhenger, men de to rapperne innrømmer at de stusset litt da EU fikk årets fredspris.

- Det første vi tenkte var «hæ?». Vi var så vant til at det var enkeltpersoner og konkrete saker som vant prisen. For oss har EU handlet om økonomi og ja eller nei til om Norge skulle være medlem. Det er ikke før nå at vi har måttet reflektere over EU som en fredsbevarende institusjon, og det er det jo ingen tvil om at de har vært, sier Ytreeide Abdelmaguid.