Frimann Frelst er blitt Frimann; og har levert et gjennomarbeidet debutalbum full av catchy låter, mange av dem potensial til å bli radiogjengangere på flere frekvenser enn Radio Hordaland.

LES OGSÅ: Nygammel Vamp på godt og ondt

Den (for undertegnede) avskrekkende reklameteksten om at bandet er en mellomting mellom Vamp og E Street-Band er i periodevis litt for nær sannheten. Delvis tittelkuttet og spesielt «Vinterhjerte» er bombastisk kraftrock. Sånt er en smakssak, men jeg trives bedre med Frimann når de roer ned, som i «Barndomsfred» og «Dine hjerteslag», og når de virkelig slår til med poprefreng, som i første singleforsmak «Sval».

LES OGSÅ: Johnsen sang Neil Young på artistdugnad

Frimanns låter blir fremført på vestlandsk av vokalist Trond Helge Johnsen. Derfor er det lett å glemme at mange av medlemmene har vært sentrale i trøndersk- og midtnorsk musikkliv i en årrekke, deriblant nevnte vokalist, og låtskriver Christian Nystrøm. Lite er overlatt til tilfeldighetene på «For sånne som oss». Album og låtene er fint tenkt, og fint spilt. Lydbilde og produksjon er flott både i detaljer og i den akustisk baserte helheten i grenselandet mellom rock, pop, viser og country. Noen av låtene er så umiddelbart fengende at du tror du har hørt dem før. Enkelte arrangementsdetaljer har du nok faktisk hørt før, uten at det ødelegger opplevelsen. Tvert imot. Medlemmene har hver for seg solide karrierer bak seg, og det merkes. Det er spesielt snedig å høre ekko av Christan Nystrøms første band Brød & Sirkus (nesten 25 år siden albumet deres ble utgitt!).

Dyktige Ingvar Hovland har skrevet de fleste av tekstene. Han er mye brukt i norsk pop/rock om dagen - og det er ikke uten grunn. Men likevel; hans tekster understreker det profesjonelle og kanskje litt distanserte i bandprosjektet Frimann. Et par mer umiddelbare tekster av bandets egne medlemmer ville gjort albumet mindre profesjonelt, men tilført mer personlighet.

Foto: unknown