Kaptein på skuta:«Beyond Trønderdome» (Terningkast 5)

«Aah shit, da e vi på'n igjæn, fikk fyken fra jobben, det edårlig med pæng», skråler en hes Kaptein på skuta til et duvende beat, ogsetter dermed tonen for sitt første offisielle soloalbum. Sørsia Gerilja-medlemethar ikke ligget på latsida de siste par årene, heldigvis ser produktivitetentil å ha positiv innvirkning også på kvaliteten.

«Beyond Trønderdome» er et tydelig steg videre framixtapene «Trøndelags harrabalder, karsk og knivstekkarlag» og «HarrabalderSessions», og for meg også både jevnere og mer variert enn SørsiaGerilja-albumet «Hølvant» fra tidligere i år. For all del, det blir mye tjall,sprit og puling her også, men da som en del av et mer helhetlig outsider-utsynder hverdagen og kampen for tilværelsen er like relevant som festen. Bland inn etpar storpolitiske konspirasjoner og en helt egen trønderness, og du har en omikke annet underholdende miks – framført av en Kaptein som med energi, bra flytog gode hooks fronter en meget omfattende liste gjesterappere.

Kontinuiteten er tatt vare på gjennom gjestevers fra BadSpit, Tfuzz fra G.O.D.S og Kapabel fra Fremmed Rase. Men det er den nye generasjonen,et lag på mer enn ti gjester, som skinner på grisefunky «Lær dæm» – en rått fengendemiljørapport fra 2012, akkurat som trondheimsrap-klassikeren «Verbaleteknikka» var det for de tre tidligere nevnte veteranene i 1999. Herfinner vi blant andre Sørsida-kollega Ben Baller, Kjartan Gaulfossen (Conurbia),Pats One, Sjaman og Mannen med Yoen, mens utenbys krefter er hentet inn i form avfor eksempel Tor Even Terror fra Vågsbygd Handy og Torstein Hyl fra Side Brok.

Platas aller sterkeste kort er imidlertid gjennomført lekre oglekne beats, mange av dem produsert av Sørsia-produsent RundeEN med bidrag ogsåfra Kaihelvete, Marshtini, Lasse Digre og Ulovlig. Musikken er sofistikert og cinematisk, men også tung ogtight.

«Beyond Trønderdome» har ikke dybden til å være på nivå med Bad Spitsallerede klassiske «Arkana»-album fra i fjor. Men den er så hardtsvingende,underholdende og variert at den i mine ører seiler opp på pallen blantraputgivelser fra byen.

Vrangstrupe:«Splitta liv» (Terningkast 3)

Der Kaptein på skuta bruker overdrivelsene som virkemiddel,er det ikke mye posering over Vrangstrupe. «Splitta liv» er jordnær, ærlig ogmelankolsk rap med alvoret som grunnstemning. «Splitta liv» gjestes blant annetav Kjartan Gaulfossen, Karls1, Wolverine og veteranen Jester, sistnevnte harogså mastret albumet. Det seriøse, lavmælte preget er egenrådig og befriende,men selve gjennomføringen er litt haltende.

Jeg er veldig svak for samplingene, det går mye i myk årgangssoulog -pop, som Four Tops' «Are You Man Enough» på «Mann nok». Varmt, melodisk ogorganisk. Det er mulig det er ønsket om dette lydbildet som gjør at det hos megogså låter litt ullent til tider, samtidig har de minst vellykkede sporene et«klipp og lim»-preg der vokalen slåss mot produksjonen i stedet for at de heverhverandre. Vrangstrupe selv har en litt hakkete flyt og er bedre på vers ennhooks. Jeg skulle også ønske han hadde meldt sterkere enn å slå fast, litthalvhjertet, at hiphopen ikke er det samme nå til dags.

De fire-fem beste sporene på «Splitta liv» kunne blitt en utmerketEP, som album blir det for ujevnt til at det kan kalles helt vellykket.

HØYDEPUNKT: «Lær dæm» (Kaptein på skuta) og «Skrivesperre»(Vrangstrupe)

Les intervju med Kaptein på skuta og Vrangstrupe i dagens papiravis