Når Tony Gonzahl skriker «It was like this when we found it» på åpningssporet «Kill Hicks», er det som om vi har overrasket duoen på lekerommet etter at de har revet i stykker inventaret, tagget ned veggene og urinert i hjørnene – en usedvanlig kledelig åpning på en debutskive hvor leken og destruktiviteten går hånd i hånd.

Forankret i skranglete og melodiøs hardcore, og med det potensielt kvelende band-demokratiet kuttet ned til beinet, hopper trondheimsbandet Barren Womb mellom musikalske ideer med sjelden kreativitet og presisjon. Her kan frenetiske blastbeats snu til det kantete og dansbare på en femøring, treg sludge får brynt seg mot små drypp av seig svartmetall mens den dvelende postrocken aldri er langt unna.

Mye av denne spennvidden finner man også igjen i spillet til trommeslager Timo Silvola, som kombinerer en nesten selvsaboterende iver med en grad av instinktiv musikalitet jeg sjelden hører fra et trommesett. Det finnes ikke polert, men det er konsekvent medrivende og underholdende å lytte til.

Alt dette kunne så lett framstått som rotete og retningsløst, men her oppleves det heller som om det konstrueres en større helhet av det fragmenterte lappeteppet av inspirasjonskilder. Noe av dette kan tilskrives den latente melankolien og den emosjonelle (ikke emo!) tyngden som ligger i mye av materialet. Det samme med tekstene, som bak fjasete (men festlige) ordspill nærer apati, selvdestruktivitet og motstandskraft.

Man skulle kanskje ikke trodd det i utgangspunktet, men bak det grufulle bandnavnet, ordspillene og en lilla lekefrosk i leire har det vokst fram noe nesten uforklarlig stort.

«We didn’t notice the storm before it came» kauker Timo & Tony messende før en oppløftende gitarmelodi drar oss inn i det mekaniske støyinfernoet som avrunder den gigantiske «Segway to Heaven» og albumet som helhet. Takk det samme, Barren Womb – jeg skjønner ikke helt hvordan dere fikk til dette, men takk skal dere jaggu ha!

Høydepunkt: «Segway to Heaven»

Anmeldt av MARTIN ANFINSEN

PS: Barren Womb spiller releasekonsert på Blæst med Wolves Like Us og Mørkemakt, fredag 14. mars.