DIVINITY: ORIGINAL SIN - ENCHANCED EDITION

PC / PS4 / Xbox One / SteamOS / Linux

Aldersgrense: 16 år

Husker du «Baldur's Gate», «Icewind Dale» og «Planescape: Torment»? Om svaret er ja så er det store sjanser for du også tar på deg de rosenrøde nostalgibrillene når du hører disse navnene. Vi snakker altså om klassiske isometriske vestlige rollespill fra tiden rundt milleniumskiftet. Storslagne og endeløse fantasy-eventyr befolket med bisarre karakterer som Minsc og hamsteren Boo.

Men altså «Divinity: Original Sin - Enchanched Edition» ( fra nå av forkortet til D:OS-EE for enkelhets skyld). Et topp-moderne rollespill med en fot plantet i arven fra 1999 og den andre i 2015. Et nostalgi-eventyr for nostalgiens skyld eller en genuin rollespill-opplevelse av det slaget som ikke lages lengre?

I D:OS-EE sitt tilfelle så gjelder så absolutt det siste. For dette er «the real thing». Spillet ivaretar de beste elementene fra «Baldur's Gate» & Co. og krydrer dette med oppdaterte menyer, spillmekanismer og grafisk fiksfakseri. Resultatet er en lang, morsom, spennende og fullstendig altoppslukende rollespillopplevelse. Og av en eller annen grunn som jeg ikke helt klarer å forstå så funker dette altså på konsoll.  Og ikke bare funker det sånn passe, det funker helt perfekt.

I likhet med nevnte «Baldur's Gate» så bruker også D:OS-EE et turbasert kampsystem. Dette betyr at hver gang du kommer i kamp så pauser spillet og du kan bruke så lang tid du selv vil til å planlegge hva du vil gjøre. Dette kan kanskje høres både kjedelig og langtekkelig ut for gamere som er vokst opp med med det mer umiddelabare tempoet i spill som «Mass Effect» og «Skyrim», men D:OS-EE er ment å spilles slik. Og en mer action-preget tilnærmet ville ikke ha fungert i det hele tatt. Dette er et spill der det er meningen at du skal bruke tid på å saumfare menyer, organisere innholdslisten din og i det hele tatt tenke deg om før du gjør ditt neste trekk. En slags digital versjon av penn-og-papir -spillet «Dungeons and Dragons» om du vil.

Og reisen inn i fantasi-riket Rivellon er verdt hver en eneste krone dette koster, bare for å ha sagt det. Anbefales på det sterkeste.