BLOODBORNE: THE OLD HUNTERS

PS4

Aldersgrense: 18 år

«Det er på tide å avslutte Souls-universet» uttalte verdensbygger extraordinaire Hidetaka Miyazaki i et intervju nylig. Modige ord fra en mann som nesten egenhendig har skapt et kult-fenomen uten sidestykke. For med spill som «Demon's Souls», «Dark Souls» og «Bloodborne» har ikke denne lille japaneren bare skapt en «ny spillserie». Han har laget et helt univers med sine egne regler, sin egen historie og sine hemmeligheter. Den beste sammenligningen jeg kan bruke er J.R.R. Tolkien. Med «Lord of the Rings» skapte den britiske professoren det som vi i dag kjenner som «fantasy» -sjangeren. Med «Souls» -spillene har Miyazaki skapt noe vi kanskje kan kalle «kølsvart gotikk». Ettertiden vil utvilsomt finne en bedre sjangerbetegnelse for det.

Men før Miyazaki og From Software legger lokket på «Souls» -universet for godt så har vi altså «Dark Souls III» ( kommer i April 2016) og nylig utgitte «Bloodborne: The Old Hunters» å lide oss gjennom ( begrepet «lide» brukes selvsagt i «Souls»-sammenheng som noe positivt).

Sistnevnte er det som i utgangspunktet var ment som to DLC-pakker slått sammen til en. Og hvilken avslutning på det som i mine ( og mange andre øynes) er årets beste spill. «The Old Hunters» gir det tilgang til en rekke nye områder, bosser, våpen, kostymer og bisarre fenomener slik vi har blitt vant til fra «Bloodborne».

Minimumskravet for å i det hele tatt tørre å gå inn i de nye områdene ligger et sted mellom level 60 og 70. Og selv om du både i teorien og i praksis kan besøke «Hunter's Nightmare» ( som er navnet på de nye områdene) allerede etter å ha beseiret Vicar Amelia så anbefales det på det sterkeste at du venter til etter du har klarert «Nightmare Frontier». Du bør i alle fall ha minst ett våpen oppgradert til + 10 ( de som har spilt «Bloodborne» fra før av vet hva jeg snakker om her, alle andre kan bare hoppe over disse avsnittene og gå direkte til terningkastet).

«The Old Hunters» er vanskelig. Vi bruker selvsagt begrepet «vanskelig» her i «Souls» -sammenheng. Noe du tidlig får erfare i ditt første møte med en av de «gamle» jegerne som sitter fast i dette marerittet.

Men som alt som Miyazaki har rørt ved så langt så er også «The Old Hunters» spill-underholdning fra øverste hylle. Det hele er så gjenomført ned til den minste detalj at det som ved første øyenkast ser ut som et lite og oversiktelig geografisk område rommer flere hemmeligheter og skjulte skatter enn de fleste andre  spill gjør gjennom hele sitt narrative løp.

Og selvsagt er alt her innhyllet i hemmeligheter og difuse hint. Bare det å finne fram til innholdet i denne DLC-pakken er et puslespill i seg selv. Her gies absolutt ingenting ved dørene. Og det er jo nettopp slik vi vil ha det. Ikke sant?