XENOBLADE CHRONICLES X

Nintendo Wii U

Aldersgrense: 12 år

Hvor skal jeg starte? «Xenoblade Chronicles X» er en slik monumental suksess at det øyeblikkelig stiller alt annet i sjangeren JRPG ( Japanese Role Playing Games) fullstendig i skyggen. Du har kanskje nostalgiske minner fra 1997 og et spill med navn «Final Fantasy VII»? Kanskje er du av langt nyere årgang og ditt personlige GOAT-spill ( Greates Of All Time) er en av de nyere Pokémon-spillene eller kanskje underdogs som «Ni No Kuni», «Persona 4» eller «Final Fantasy XIV: A Realm Reborn»?

Vel, glem disse. For allerede med «Xenoblade Chronicles» ( Wii + 3DS) fra 2010 laget Monolith Soft et spill som overgikk dem alle. Og med det rykende ferske «Xenoblade Chronicles X» for Wii U så blir selskapets status som JRPG-konger ytterliger sementert. «Xenoblade Chronicles X» er alt du noensinne har ønsket deg av et JRPG. En massiv ( og når vi sier «massiv» så mener vi dette i n' te potens) og fargesprakende rollespill-verden som setter alt annet i skyggen. Om dette spillet hadde kommet ut i 1997 i stedet for «Final Fantasy VII» så ville det ha vært «Xenoblade Chronicles X» som i dag har hatt legendestatus.

Så hva er «Xenoblade Chronicles X» spør du kanskje? I utgangspunktet så dreier det seg om et ganske så tradisjonelt japansk rollespill som blander elementer fra MMO-sjangeren ( tenk «World of Warcraft») med både strategi og pur action. Glem de gamle turbaserte kampene fra de gamle «Final Fantasy» -spillene. «Xenoblade Chronicles X» tar hybrid-systemet fra forgjengeren ( 50% MMO-style og 50% sanntids-action) finjusterer og optimaliserer dette på en måte om gjør det ganske så komplekse grensesnittet både intutivt og tilgjengelig.

Spillets historie starter i 2054. To fremmede raser fører krig i vårt eget solsystem med det resultatet at jorden trues med total ødeleggelse. To år senere våkner din karakter opp på planeten Mira. Herfra tar «Xenoblade Chronicles X» deg med på en oppdagelsestur uten sidestykke i sjangeren. Spillets setting kan i nødsfall karakteriseres som en blanding av klassisk sci-fi og fantasy, men det er så mye, mye mer. Om du har erfaringer med forgjengeren «Xenoblade Chronicles» fra Wii -konsollen eller 3DS-versjonen så kan du gange dine opplevelser herfra med 10 og likevel ikke være i nærheten av den massive størrelsen på den verdenen som stilles til din rådighet i «Xenoblade Chronicles X».

Selvfølgelig burde spillet ha vært tilgjengelig både for PC, PS4 og Xbox One slik at flest mulig fikk anledning til å oppleve denne mastadonten av et spill, men nå er det engang slik at det er Nintendo som har hostet opp pengene for eksklusiviteten her. Og som kjent, Wii U -konsollen har ikke hatt det samme nedslagsfeltet som Nintendo Wii.  Synd, men slik er det nå engang. Men om du har lett etter en unnskyldning for å punge ut for en Wii U og samtidig er en fan av de gode, gamle JRPG-spillene fra hine, hårde dager så kan du slutte å lete nå.

«Xenoblade Chronicles X» er et mesterverk i sin sjanger og sammen med andre sekser-trillende titler til konsollen («Bayonetta 2», «Super Mario Maker», «Mario Kart 8», «Super Smash Bros.» pluss minst ti andre), så står Wii U på tampen av 2015 som den konsollen med de beste eksklusive titlene av dem alle.

Fram til i dag så var «Lost Odyssey» fra Final Fantasy -skaperen Hironobu Sakaguchi mitt favoritt-JRPG av dem alle. Nå er det «Xenoblade Chronicles X». Mesterlig!

Les også: Den siste fantasien ( anmeldelse av «The Last Story»)

Les også: Ingen hvit ridder akkurat ( anmeldelse av «White Knight Chronicles»)

Les også: Begeistrer og forbløffer ( anmeldelse av «Super Mario Maker»)

Les også: Kunsten å male en vegg knall rosa ( anmeldelse av «Splatoon»)