OVERWATCH

PC / PS4 / XBox One

Aldersgrense: 12 år

De fleste som ved en eller annen anledning har sittet foran en skjerm for å spille et videospill har kjennskap til titler som «World of Warcraft», «Starcraft», «Diablo» eller «Hearthstone». Alle disse er spill som er laget av et selskap som heter Blizzard Entertainment. Blizzard har en unik posisjon i bransjen. Ikke bare har de et gullent rent rulleblad hva kvalitet gjelder, men de bruker også gjerne årevis på å finpusse sine produkter slik at selv den minste detalj stemmer.

Det er nå 18 år siden forrige gang selskapet introduserte oss for et helt nytt spillkonsept ( «Heroes of the Storm» og «Hearthstone» teller ikke siden de begge bygger videre på andre Blizzard-franchiser) i form av «Starcraft».

18 år er minst åtte generasjoner siden i denne bransjen. Noe som gjør at når Blizzard nå lanserer «Overwatch» med alle de PR-musklene de kan hente fram så gjøres det stort. «Overwatch» har forlengst blitt til en del av internettkulturen i form av meme's, hashtag' er og lignende fenomen på sosiale media og debattforum. Og grunnen til det er lett å forstå når vi nå endelig får kloa i selve produktet. Dette er et videospill laget for å være relevant i mange, mange år framover.

Er det nyskapende? Nei, på ingen måte. Men den kvalitetskontrollen som ligger bak «Overwatch» overgår alt du måtte finne fra andre utviklere i denne industrien. Selv mektige produsenter som Valve, UbiSoft og EA må bukke pent og trekke seg unna når Blizzard gir ut nye produkter. I hele den samlede videospillindustrien er det kanskje bare Rockstar ( «Grand Theft Auto» i kommer i nærheten av de samlede produksjonskostnadene som ligger bak et spill som «Overwatch».

Så hva er da «Overwatch»? I utgangspunktet en ganske så tradisjonell blanding av lagbasert skytespill og MOBA. Om du tidligere har spilt «Team Fortress 2» så har du en ganske god peiling på hva du går til.

«Overwatch» er et multiplayer-spill - og KUN et multiplayer-spill.  Her finner du ingen historiedel eller andre «bonuser». På toppen av det hele så byr spillet på et ganske så spartansk utvalg av kart og antall spillmåter ( «Domination», «Capture the flag» etc.) er enda mindre.

Men alt dette gjør ingenting. For «Overwatch» byr likevel på uttallige måter å spille på. Jeg garanterer at to kamper her ALDRI vil være like.

Spillet deler opp de 21 «heltene» du kan spille som i fire forskjellige klasser som offense, defense, tank og support. Klassiske rollespillklasser med andre ord.  Dette høres kanskje lite ut på papiret, men i praksis så byr denne 21 x 4 -blandingen på uttømmelige muligheter for strategi.

Ikke bli avskrekket av dette om du fra før av ikke har sansen for hverken strategi eller MOBA-spill. «Overwatch» er noe helt annet og du vil umiddelbart forstå hva du skal gjøre fra første sekund. Se for deg «Plants vs. Zombies: Garden Warfare», men uten den bratte læringskurven for å lære deg de ulike blomstene og zombienes særegenheter. I «Overwatch» så forstår du intuitivt hva dine styrker og svakheter er.

Blizzard lover forøvrig nye kart og nye karakterer helt gratis i en uoverskuelig framtid.

Årets best spill? Vi kan vanskelig se for oss at noe vil overgå dette.