Gears of War 4

Xbox One

Aldersgrense: 18 år

«Gears of War 4» flytter historien fra de tre første spillene i serien 25 år framover. Grynte-kjekkasen Marcus Fenix har forlengst pensjonerte seg for å stelle med tomathagen sin ( spoiler: men det varer ikke lenge) og junior J.D. Fenix inntar hovedrollen som muskelbunt par excellence.

«Gears of War 4» er det første spillet i serien siden Epic Games med wunderkind Cliff Bleszinski i spissen solgte hele franchisen til Microsoft.  Nå er det Microsoft-eide The Coalition som står som eneansvarlig for spillene og jeg er vel neppe alene i heve øyenbrynene i begeistring av denne gjengen.

Gears-spillene har alltid vært en tre-i-ett -pakke. Du har historiedelen som stort sett alltid har vært både godt skrevet ( på en Die Hard -aktig macho-mannemann-måte selvsagt) og godt utført. Deretter har den konkurransebetonte multiplayer-delen med gamle kjenninger som Team Deathmatch, Capure the flag og Execution. Til slutt står vi igjen med Horde. En utmattende spillmodus der det gjelder å overleve 50 «bølger» med andrep fra hordene.

I de tre ( fire om vi skal være pedantiske, men vi velger å overse «Gears of War: Judgement» her) foregånde spillene har det vært så som så med balansen mellom disse tre delene. Men i «Gears of War 4» så klaffer alt. Mest gledelig er det at multiplayer nå kan spilles i 60 FPS. Noe som utgjør et hav av forskjell. Det å gå tilbake til 30 FPS i «Gears of War 3» etter dette føles som å se en lysbildeframvisning. Alt er så mye mer responsivt enn tidligere. Jeg våger å påstå at multiplayer og Horde -delen av «Gears of War 4» er de absolutt beste så langt.

Men hva med historiedelen? Vel, der er juryen fortsatt ute til lunch. Jeg var en av de som faktisk klukklo av macho-vitsene til Marcus Fenix, Cole Train og resten av COG-gjengen i de tre første spillene. «Gears of War 4» er kanskje mer politisk korrekt, men også kjedeligere. Noe som gjorde de tre første Gears-spillene så minneverdige var den brautende macho-humoren. Her trekker du bare på smilebåndet et par ganger.

Grafikkmessig er «Gears of War 4» et kremmerhus av alskens godsaker. Jeg tør påstå av med unntak av «Forza Horizon 3» så er «Gears of War 4» det grafisk mest imponerende spillet som er laget eksklusivt for Xbox One. «Halo 5: Guardians» er kanskje mer polert, men mangler den atmosfæren som «Gears of War 4» har i så stor grad.

Fem år er lenge å vente på en oppfølger, men i dette tilfellet så har det lite å si. Serien var i ferd med å miste sin særegne sjarm med «Gears of War: Judgement». Heldigvis var ventetiden verdt det.