Tredje sesong av «Lilyhammer» ser proff og internasjonal ut. Serien låter dessuten bedre enn noen gang, med håndplukket lydspor av Little Steven, fra Nina Simone til The Who. Den amerikanske 60-tallsrockeren Gary U.S. Bonds dukker opp i første episode. Likevel begynner seriens slitasjeproblemer å bli merkbare.

Denne anmeldelsen er basert på de fire første episodene av tredje sesong. Av dem er de to siste, regissert av Øysten Karlsen («Dag») klart bedre enn de to første. At landskapet utvides til Brasil (og litt i Nord-Norge) gir dynamikk og kontrast til Lillehammer-settingen.

Fortsatt er det mye humor å få ut av kombinasjonen av Little Stevens mafiamåte å ordne ting på og den norske sosialdemokratiske modellen, i ekstra treg utgave på Lillehammer. Little Steven har alltid vært det beste og mye av det morsomste ved serien. Nå begynner han imidlertid å ta vel stor plass, på bekostning av de andre typenes utvikling.

Trond Fausa og Fridtjov Såheim får ganske mye ut av sine biroller, særlig sistnevnte som «tidligere Nav-ansatt som har funnet Allah». Steinar Sagen sliter litt med overgangen fra komiker til karakterskuespiller. Hans Brasil-eventyr med bryllup, dop og kvinner drar ned nivået på tredje sesong.

Et av seriens problem er at de fleste blir statister mot Little Steven, samt at andre og tredje sesong i liten grad har klart å utvikle nye, levedyktige karakterer. At Little Stevens aldrende gangster også i økende tar rollen som en slags Don Juan forsterker det litt sleazy pupper-og-lår-imaget serien ofte velger å pynte seg med.

Etter at Anne Krigsvoll nesten har forsvunnet fra bildet og Henriette Stenstrup døde i forrige runde, trenger serien sårt kvinnelige skuespillere som får mer enn utseende å spille på. Tredje sesong tar seg forhåpentligvis mer opp etter frustrerende ujevn start. Den glimter fortsatt til i humor og artige karikaturer av Norge og nordmenn, men godt tv-drama er det strengt tatt ikke mange scener av i denne sesongstarten. Filmreferanser, landskap, musikk og de beste typene gjør at serien fortsatt ser ut og låter bedre enn den er.