I NRKs nye serie reiser stortingsrepresentant Hadia Tajik ut i verden for å utfordre både sine egne og de etablerte, norske standpunktene rundt temaene dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp.

I første program handler det om dødsstraff, og vi blir med Tajik til USA for å møte Willie Trottle som sitter på Death Row i Texas og skal henrettes innen kort tid. Umiddelbart fører «På bortebane» tankene på formatet som Louis Theroux har perfeksjonert til det briljante i sine BBC-programmer. Og journalistutdannede Tajik har også samme ydmyke, kloke og undrende stil i sine møter med både dobbeltdrapsmannen Trottle og overbeviste dødsstrafftilhengere. Likevel blir det hele litt anstrengt og overfladisk, spesielt i samtalen med Trottle i fengselet der spørsmålene fra Tajik oppleves som mekaniske og litt nervøse. Da fungerer sekvensene der hun fronter sine egne tanker rett til kamera på norsk bedre, og det kunne gjerne vært litt mer plass til Tajiks egne refleksjoner rundt temaet og hvorfor den norske mentaliteten er som den er.

En stor del av programmet er en samtale med jusprofessor Robert Blecker, en profilert tilhenger av dødsstraff for de han omtaler som «de verste av de verste». Han er opptatt av å skille mellom hevn og gjengjeldelse, og samtalen mellom han og Tajik om straff, emosjoner og ikke minst Anders Behring Breivik, er absolutt interessant. Programskaperne skal ha ros for at de forsøker å lage gode møter og samtaler i stedet for å lete fram de mest ekstreme meningsmotstanderne til Tajik, men problemet er at svarene til både Blecker, og andre intervjuobjekter, litt for ofte får stå uten opplagte oppfølgingsspørsmål. Derfor stopper det gjerne opp akkurat når det begynner å bli interessant og vi gjerne skulle sett Blecker og co fått litt mer motstand.

Totalt sett bærer likevel Tajik konseptet bra og forhåpentligvis går noen av innvendingene seg til i de neste to programmene. For ideen og konseptet er godt, og Tajik har det som skal til for å heve det betraktelig om hun tør å gå litt hardere og mer personlig til verks.

Jusprofessor og forsvarer av dødsstraff Robert Blecker, venter sammen med Hadia Tajik utenfor fengselet der Willie Trottie skal henrettes. Foto: Hallgeir Opedal/Monkberry/NRK