Mandag var det Petter Northug; på lørdag starter realityserien om Tone Damli Aaberge. Gjennom seks episoder skal tv-seere få ta del i Tones liv, både privat og på jobb, og se hvilke utfordringer hun må takle.

Den første episoden handler mest om jobb, og byr verken på store utfordringer, overraskelser eller et inngående bekjentskap med artisten, kjæresten eller personen Tone. Vi blir med henne på fotoshoot for Mag, før hun mimrer lett med manager David Eriksen om karrieren som 17-åring, da hun skapte debatt rundt en frekk tunge på plateomslaget til debutalbumet «Bliss». Deretter følger vi Tone på en signeringsrunde på Solsiden kjøpesenter, før vi blir med i privatflyet til Stockholm der hun skal opptre med Eric Saade, og vi får se hvordan hun blir nødt til å «leikeflørte på svensk».

– Jeg vil ikke ha så mye kroppsfokus, for jeg føler ofte at det blir det, sier Tone under fotograferingen innledningsvis. I så fall har tv-produsentene bommet grovt. For hvem andre enn Tone er det som sees i bare bh-en flere ganger, skryter av den lettkledde musikkvideoen «Looking back» og ironisk kommenterer at sex aldri har solgt?

Ved siden av kroppsfokuset får forloveden Aksel Hennie stor plass, men i denne episoden kun som bakgrunnsperson. Det er stadig kyssebilder av paret, og han er til stede under fotograferingen og via telefon i Stockholm, uten at han blir direkte intervjuet. I tillegg snakker Tone mye om ham i de korte intervjuene underveis i episoden. Jeg lurer på om Tone ville fått like mye plass i en lignende serie om skuespillerkjæresten.

Som tankeløs lørdagsunderholdning må «Tone» sies å være midt i blinken. Tempoet er høyt, ting blir enkelt forklart og her er det flust med lettkledde bilder av hovedpersonen. Men om målet er å presentere Tone på en annen måte enn det vi kan lese i media, mislykkes serien totalt. «Ærlige og naturlige» Tone framstår som en svært overfladisk person, mest opptatt av kjæresten, slik jeg oppfatter det. Jeg savner en refleksjon over hennes rolle i offentligheten og som rollemodell. At det ikke er mer substans i en av Norges mest populære artister enn det første episode bærer inntrykk av, er både skremmende og tankevekkende. Hva slags signal det sender til dagens unge jenter, er det god grunn til å spørre seg.

– Jeg føler vel at jeg er født til å gjøre det her, sier Tone.

Akkurat hva «det her» er, håper vi å få svar på i løpet av de neste fem episodene.

I «Tone» får vi følge hovedpersonen både privat og på jobb, uten at vi blir spesielt godt kjent med hovedpersonen, mener vår anmelder. Foto: Vegard B. Normann