Jochen Dreissigacker vokste opp i en familie som hadde både vinmarker og lang tradisjon med å dyrke druer og lage vin (helt siden 1728). Men familien trodde ikke det var noen fremtid for begge sønnene i å satse på vinbransjen og sendte yngstesønn Jochen til jobb på det lokale skattekontoret, bare 16 år gammel. Fire år senere hadde han fått nok av kontorlivet og ga sine foreldre beskjed om at uansett hva de mente og befalte, så var det vin han ville arbeide med.

Læretid hos Keller

Det var litt «This town ain't big enough for both of us» (hitlåt fra popgruppa Sparks). Jochens storebror var den som skulle stå for familiens vinproduksjon. Jochen var imidlertid ikke til å rokke. Han ville gjøre sin greie uansett. Hoppet over formelle ønologistudier, men ordnet seg praksisplass hos den beste av de beste produsentene i Rheinhessen, Weingut Keller. I dag rangeres vinene fra Jochen Dreissigacker nærmest på linje med supervinene til Keller.

–Jeg måtte starte med å rydde i vinmarkene. Det var mange vinmarker beplantet med den røde dornfelder-druen her. Jeg ville fokusere på de klassiske hvite tyske druene, som riesling, silvaner, weissburgunder og grauburgunder. Det tok 15 år før jeg kunne produsere vin på det kvalitetsnivået jeg jaktet på. Men nå er jeg der jeg vil være, sier Jochen.

Først med organisk

Han bestemte seg tidlig for at organisk dyrking var det eneste riktige hvis han ville lage vin med dybde og jordsmonnskarakter. Deissigacker ble dermed først i Bechtheim-området med organisk klassifisering. Nå har seks-syv andre fulgt etter.

–Alt ligger til rette for organisk dyrking her, så det var det eneste rette å gjøre. Det krever at man er ute i vinmarkene hele tiden for å følge med, men på den måten kommer man mye nærmere hele prosessen. Det er da du ser at detaljene teller. Jeg ser at druene jeg nå får ikke lenger er store, saftige og overmodne, men mindre og med mer konsentrert, ren frukt. Jeg ønsker å lage korrekt vin, uten å kopiere andre. Vi har en helt spesiell klimasone her i Bechtheim sammenlignet med resten av Rheinhessen. Jeg tror mange har plukket druene for tidlig her tidligere, sier Jochen Dreissigacker som forklaring på hvorfor hans viner smaker så ulikt mye av det vi hittil har fått av vin fra Rheinhessen.

Mest betydningsfull

Han har fått Barack Obama til å elske tysk hvitvin. Ble gitt betegnelsen «geni» av vineksperten Jancis Robinson. Og er med på listen over de 100 mest betydningsfulle tyskere under 40 år. Tyske stjernekokker som Tim Raue (står bak flere Michelinstjerne restauranter) har vinene hans på menyene sine.

–Jeg er veldig stolt av det sønnen min har klart å skape. Jeg rett og slett elsker vinene han lager, sier mamma Ute i dag.

Dreissigacker er navnet! Du gjør rett i å lære deg navnet så raskt du bare kan. Eller skaffe deg noen av vinene hans. De har et utrolig lagringspotensial.

Hvor det ble av broren? Jo, han lager vin han også. «De smaker litt som det alle andre serverer», svarer Jochen lakonisk når jeg stiller spørsmålet. Selv er han så visst ikke i den kategorien.

Jochen Dreissigacker foran porten inn til kjelleren ved familiens vinhus i Bechtheim i Rheinhessen. Foto: ULF DALHEIM