Osborne leverer mange spanske godbiter til det norske folk. Mest kjent er familien for sherry og brandy under familienavnet Osborne fra Jerez i sør, og flotte røde Rioja-viner fra Bodegas Montecillo i nord. Akkurat nå er en supersøt dessertvin, Osborne Pedro Ximenez 1827 (kr. 199,90), nyeste attraksjon på markedet.

Tyktflytende og søt

Slik omtalte jeg den, sammen med terningkast seks, tidligere i januar: «Ekstrem søt og intens vin, tjuktflytende, som en slags dadler-, sviske- og rosinsaft med innslag av karamell, sjokolade og kaffe. Herlig til is eller karamellpudding!» Jeg kunne ha føyet til modnet blåmuggost og ristede mandler også. Robert Parker har gitt den 92 poeng, Wine Enthisiast 91 poeng. En vin å unne seg.

Pedro ximenez er navnet på en drue som dyrkes mest i DO Montilla-Moriles like sør for Cordoba. Opprinnelsen kan være afrikanske gibi og går i hvert fall tilbake til Al-Andalus-perioden under maurerne (fra år 716 til 1492). For å få til den ønskede sukkerkonsentrasjonen tørkes druene i solsteiken utendørs på matter som rulles ut på fotballbaner og parkeringsplasser. Osborne Pedro Ximenes 1827 har hele 425 gram restsukker pr. liter.

Gjennomintervjuet

Men la oss ikke glemme Rocio Osborne, som gjennom sin posisjon som markedsansvarlig i Osborne, har noe av æren for at denne dessertvinen nå er gjort tilgjengelig i Norge. Hun er en av bare tre med Osborne-navn som jobber i firmaet. Før hun ble ansatt i 2006 ble hun ifølge seg selv gjennomintervjuet av ansettelseskomiteen. Hennes bakgrunn var jus- og økonomistudier, og erfaring fra finansmiljøene i London og Madrid. Nå har hun brukt ti år på å bli like skolert innen vin.

–Da jeg først passerte nåløyet fikk jeg alle muligheter. Siden november 2014 har hovedfokus for meg vært å fornye vinene fra Bodegas Montecillo og å bygge opp dette firmaet som en sterk merkevare. Selv om Osborne har eksistert siden Thomas Osborne etablerte selskapet i 1772, så kan vi ikke hvile på laurbærene. Vi må hele tiden forsøke å forbedre oss, fastslår Rocio.

Moderne, klassisk Rioja

For Montecillo handler det om å være best innen den klassiske Rioja-stilen, med Crianza, Reserva og Gran Reserva-viner. Men ikke gammeldags, understreker Rocio og forteller om en mer moderne tilnærming, med mer fokus på frukt og lagring på stadig eldre fat. Den unge kvinnelige vinskaperen Mercedes Garcia (35) sørger for mer eleganse inn i vinstilen.

Osborne kjøpte Montecillo så sent som i 1973. Kjelleren er full av gamle viner. Derfor kan Osborne lansere eldre godbiter i enkelte markeder. Gran Reserva 1981, 1987 og 1994 er å få kjøpt på Vinmonopolet. Besøker du det nyrestaurerte opprinnelige vinhuset fra 1834 i Fuenmayor kan du finne viner tilbake til 1929.

–Det ligger 400–500 flasker der, uten etikett, som er enda eldre. De får du bare smake om du har en spesialavtale med meg, smiler Rocio Osborne. Jeg skulle gjerne tatt henne på ordet...