Nordmenn simpelthen elsker italienske viner, først og fremst de røde fra Nord-Italia, og de skal gjerne hete Ripasso også. Men går du lei av det litt sødmefylte og bærfruktige, kan reisen godt gå videre til Marche, regionen som ligger omtrent midt i Italia, med Adriaterhavet som nabo.

Fra Jesi til tårer

Kanskje har du alt hørt om de hvite vinene kalt Castelli di Jesi Verdicchio, tappet på karakteristiske høye slanke flasker. Definitivt blant Italias flotteste tørre viner. Men det lages svært mye godt av rødviner også i Marche, der druene montepulciano, lacrima (=tårer) og vernaccia nera dominerer.

Guerriere-familien er en spennende aktør i Marche, ettersom de i tillegg til å lage strålende viner også produserer olivenolje og pasta. Nesten hele verdikjeden, med andre ord. Vinmarkene utgjør 38 hektar, oliventrærne 20 hektar, mens kornmarkene er på hele 95 hektar. Beliggenheten er ved byen Piagge, som ligger mellom mer kjente Rimni og Ancona, bare 10 kilometer fra sjøen.

Kontroll i alle ledd

Gården drives av pappa Luca Guerriere og søskenparet Alberto og Maria Giulia, der Alberto allerede har tatt over mye av ansvaret for vinene.

–Vi er svært nøye på at vi har kontroll over absolutt alle ledd i produksjonen. Derfor kjøper vi hverken druer, oliven eller korn fra andre. Alt er dyrket på egen eiendom. Bare på den måten kan vi garantere kvaliteten på produktene våre. Vårt visjon er å gi ekte jordbruk verdigheten tilbake, understreker Alberto.

Eksperimenterer

Hvite viner på druene bianchello og verdicchio og røde druer først og fremst på sangiovese, men også lacrima er grunnstammen for Guerrieri. En eksperimentell vinmark med 27 forskjellige druetyper skal gi svar på om det er andre druer som kan bli satset på i fremtiden.

–Vi har en over 100 år lang familiehistorie og erfaring å støtte oss på, men vi forsøker samtidig hele tiden å forbedre oss på alle områder. Om vi ikke er sertifisert økonologisk, så jobber vi etter slike retningslinjer. Blant annet er vi 100 prosent selvforsynt på strøm gjennom solcellepanel, forteller Alberto Guerrieri.

Seks fra Guerrieri

Den norske importøren har tatt inn seks forskjellige Guerrieri-viner.

Jeg vil først og fremst anbefale dere å prøve Guerrieri Gallileo Colli Pesaresi Sangiovese Riserva 2014, som jeg ga terningkast seks ved lansering. Herlig bærfrukt, modne og søte, sorte kirsebær, noe kjernefrukt, god konsentrasjon, hint av hengt kjøtt, bark og fat, blyant og krydder. Passer til rike kjøttretter, andebryst og trøffelrisotto.

Den hvite Guerrieri Celso Bianchello del Metauro Superiore 2013 er også spennende.

To generasjoner, tre entusiaster. Fra venstre pappa Luca Guerrieri sammen med sine to barn Maria Giulia og Alberto. Sistnevnte har etter hvert tatt over mye av hovedansvaret for driften vinmarkene, gården og vinhuset.
Fat hører hjemme på de fleste vinhus. Guerrieri er intet unntak.
Guerrieri-familien driver en gård, like mye som et vinhus. Oliven og olivenolje er også en viktig del av driften. Her fra innhøsting av oliven.