Etikettene forteller ofte for lite om hva du egentlig kjøper. Særlig gjelder det viner fra Burgund. Gode vinmarker kan ha dårlige eiere. Ikke alle lager like god vin fra samme vinmark, selv om parsellene ligger vegg i vegg med hverandre.

Vil løfte Beaune

Nicolas Potel kan ikke lage vin under eget navn. Det har noen andre kjøpt opp. Skal du finne vinene hans må du derfor se etter Domaine de Bellene eller Maison Roche de Bellene. Førstnevnte er firmaet han har etablert i byen Beaune, for å lage viner han mener kan løfte området opp til en status det fortjener, men egentlig ikke har. Viner som Domaine de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2014 (kr. 269,90 i basisutvalget) bekrefter at han er på rett vei.

Med Maison Roche de Bellene opptrer han mer som en oppkjøper (negociant), sammen med partneren Geramy Gateau. Det betyr viner fra hele Burgund. Men de kjøper også «glemte», gamle vinflasker som ligger rundt i kjellerne til små familiehus. Første året lanserte de viner fra 1959, 1964, 1969 og 1979 under Maison Roche de Bellene-etiketten. Rett og slett en gave til folk som jakter slike vinopplevelser.

Sin helt egen stil

Et møte med Nicolas Potel avslører en energisk, dynamisk, kompromissløs, selvstendig og entusiastisk vinskaper. Han er opptatt av å sette sitt eget avtrykk på vinene han lager. Målet er å få folk til å forstå at Nicolas Potel har sin egen vinstil.

–Å lage vin er ingen eksakt vitenskap. Jeg har mine egne oppfatninger av hva som fungerer best. Jeg sorterer strengt og fjerner alle stilker. Da forsvinner muligheten for grønnstikk i vinene. Mine Beaune-viner skal være elegante og delikate, gjerne feminine, om noen vil bruke den beskrivelsen. Det viktigste for meg er at Beaune som område i Burgund får det opprykk det fortjener, fastslår Potel.

Ser opp og frem

Lykkes han med sitt Beaune-prosjekt, vil han følge etter sin far, Gérard Potel, som i sin tid klarte å løfte opp Volnay i folks bevissthet.

–Beaune mangler muligens stjerneprodusenten som løfter opp hele området. For meg må det gjerne bli Domaine de Bellene. Da jeg begynte her så jeg på Beaune-prosjektet som en ny start på livet, etter at jeg overlot rettighetene til navnet Domaine Nicolas Potel til mine tidligere samarbeidspartnere. Jeg er fortsatt bare 45 år, så jeg har mange år foran meg, sier Nicolas Potel.

Fire viner fra Domaine de Bellene og ni viner fra Maison Roche de Bellene er i dag tilgjengelig i Norge.