Ramon Roqueta står stolt på trappa til familiens originale hus fra mange hundre år tilbake. Forteller om generasjoner etter generasjoner av Roqueta-familien som har dyrket druer og laget vin. Eiendommen La Masia Roqueta har huset slektninger siden 1199. Beboerne her var blant veldig få som i sin tid overlevde svartedøden. Nå er det hovedkvarter for Roqueta-familiens satsing på kvalitetsviner gjennom vinhuset Bodegas Abadal.

Picapoll for hvitvin

Vi befinner oss i Catalonia, i Barcelona-provinsen. I en av Spanias minste vinregioner, DO Pla de Bages, lager Bodegas Abadal noen av de mest interessante spanske vinene du kan finne akkurat nå. Ikke minst en herlig sommerfrisk og leskende hvitvin på den lokale druen Picapoll, som kun dyrkes av seks-syv produsenter i Pla de Bages. Druen er også bestanddel i Nuat, en av de beste spanske hvitviner på markedet.

Picapoll må ikke forveksles med franske Picpoul, selv om Vinmonopolet ikke har klart å få riktig navn på sin nettside. Ekspertene der vet tydeligvis ikke om denne sjeldne spanske hvitvinsdruen!

Tross Roqueta-familiens lange og ærerike historie, er Bodegas Abadal et relativt nytt vinhus, etablert i 1983 og med internasjonal suksess fra 2011. Da ga Robert Parker 94 poeng til Abadal Seleccio 2003 og Guia Peñin berømmet Abadal Picapoll 2009 med 92 poeng.

Lokale og internasjonale

Pla de Bages ligger en drøy times kjøretur rett nord for Barcelona. Når vi kommer inn i Llobegrat-dalen finner vi vinmarker fra 200 til 500 meter over havet. Jordsmonnet består av sandstein og leire, og ofte er vinmarkene bare små lappetepper i små sidedaler med mye skog rundt.

Her dyrkes primært Garnatxa (Grenache) og Ull de Llebre (Tempranillo) av røde druer, sammen med Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon. De lokale druene Sumoll, Samsó og Mando er også i bruk, samt naturligvis Picapoll for hvitvinene.

Yngste generasjon

–Det er viktig å finne de riktige druene, men for oss er det aller viktigste å få frem det særegne som jordsmonnet og klimaet her kan gi til vinene våre, understreker Ramon Roqueta.

Som yngste generasjon har han fått frie hender til å utvikle Abadal videre, samt skape sine helt egne viner ved Celler LaFou i DO Terra Alta. Der utforsker han hvor gode viner det går an å lage på garnacha-druen, med inspirasjon fra franske Rhône hvor han hadde sin læretid. Roqueta-familien har fire forskjellige vinhus; Bodegas Abadal, Celler LaFou, Crinroja og Ramon Roqueta. De to sistnevnte primært for for mengdeviner og bag-in-box.

Pla de Bages fikk sin offisielle DO-status først i 1995, er ett av Spanias minste vinområder, men akkurat nå ett av de mest interessante, først og fremst takket være Bodegas Abadal.

Det er kun 13 produsenter som lager vin i Pla de Bages. Roqueta er den klart største aktøren. Tre røde og to hvite fra Abadal finnes i Norge.

Ramon Roqueta fotografert på trappa til familiens opprinnelige hus ved Bodegas Abadal. Foto: ULF DALHEIM