Druene pinot noir (røde viner) og  sauvignon blanc (hvite) er det aller hotteste blant mange vinentusiaster for tiden. Derfor har New Zealand fått et uventet stort løft de siste årene.

På Vinmonopolet hadde for eksempel hvite NZ-viner  en salgsøkning på 22,9 prosent i mai, og 6,3 prosent de siste tolv månedene.

Brødre står bak

Hvis vi velger å gå bort fra de mer kommersielle, rimelige utgavene på blant annet PET-flasker, så er en av godbitene Walnut Block Nutcracker Sauvignon Blanc 2014 (kr 210,00).

Walnut Block eies av de to Sowman-brødrene Nigel og Clyde som driver vinhuset sammen med kona til Clyde, engelskfødte Helen. Vinhuset er blant de minste i Marlborough-regionen og Clyde og Helen bor og jobber bokstavelig midt blant vinplantene.

Like bortenfor familiens hage står valnøttreet som har gitt navn til vinhuset. Det er rundt 150 år gammelt og bretter greinene moderlig ut over de nærmeste vinplantene. Denne vinmarken er selve «Walnut Block» og ble plantet i 1996.

Realiserte sine drømmer

Bare noen meter unna har Clyde og Helen bygget to moderne feriehytter som han leier ut. Noe mer behagelig enn å sitte på terrassen der, med et glass god sauvignon blanc og kun høre suset av vinden i bladene på tre og vinranker er det vanskelig å tenke seg.

Å begynne med vin var en måte for brødrene Sowman å realisere sine villeste drømmer på. Nigel er utdannet innen vindyrking og ønologi og har hovedansvar for vinene. Foreldrene hadde allerede noen vinmarker, så det var ikke nødvendig å begynne helt fra bunnen av.

Etikett med valnøttre

–Vi hadde en visjon om å skape noe som er ekte new zealandsk. Derfor viser vi også noe av landets historie på etikettene våre. En av vinene i Collectables-serien har et frimerke fra 1898 på etiketten. Faktisk er det et valnøttre på den, forteller Clyde.

Første årgang av vin fra Sowman-brødrene kom i 2005. Da laget Nigel og Clyde 150 kasser. Nå i 2011 er volumet økt til nærmere 10 000 kasser. Men det er fortsatt så lite at Walnut Block fortsatt er et mini-firma.

Nøtteknekkeren

–Vi har vår egen stil. Målet er å lage viner som kan lagre noen år, ikke bare unge, friske viner. Derfor oppbevares vinen på bunnfall («on the leas») noen ekstra måneder før flasketapning, for å få mer smaksdybde. Det tar gjerne ett år på flaske før vinene våre begynner å åpne seg. Fra 2013 var vi også fullt ut organisk i vår produksjon, forteller Clyde.

Har man et valnøtttre på eiendommen trenger man også en nøtteknekker. Derfor har Sowman-brødrene lansert Nutcracker Pinot Noir og Nutcracker Sauvignon Blanc som begge finnes i bestillingsutalget på Vinmonopolet.

Helen og Clyde Sowman foran det 150 år gamle valnøttreet som har gitt navn både til vinmarken Walnut Block og selve vinhuset de driver sammen med Clydes bror Nigel.