For vinfamilien Matrot startet det med Joseph Matrot tidlig på 1900-tallet. Joseph var barnebarn til eieren av slottet Château d'Evelle. Familien eide vinmarker i Puligny-Montrachet og Blagny, men uten å lage egen vin for salg.

Joseph giftet seg med Marguerite (Amoignon) som også kom fra en druedyrkerfamilie, med vinmarker i Meursault. Sammen bestemte de seg i 1914 for å satse på vinproduksjon fra egen base i Meursault. Dermed var Domaine Joseph Matrot en realitet.

Regionaltypiske

Siden fulgte sønnen Pierre, som begynte å lage vin i 1937. Han var gift med Simone Bonin. Ekteparet fikk fem barn, deriblant Thierry (født 1955). Han har vært involvert i arbeidet med å lage vin fra 1976, og siden 1983 har han hatt hovedansvaret.

Det er vinene lansert av Thierry som har gjort det lille familiefirmaet til en verdensstjerne i Burgund.

Elegant og delikat

Ikke minst gjelder det hans hvite viner som er uovertrufne regionaltypiske, bredbente og superelegante. På den røde siden dominerer rik, syrlig, slank, klar og delikat rødbærfrukt.

–Den største forskjellen mellom min far og meg er mekanikken. At utstyret er blitt mer moderne, svarer Thierry når jeg på besøk hos ekteparet spør om vinene har endret karakter med årene. Når flaskene åpnes er vel svaret like mye at det fortsatt er det erketypiske jordsmonnspreget og den delikate elegansen som står i høysetet hos Matrot. Thierry har bare rendyrket stilen. Og han vil at årgangene skal gjenkjennes i glasset.

Fra ekteparet

Vinhuset har skiftet navn med driverne, fra Joseph via Pierre til Thierry. I dag driver Thierry og kona Pascale familiefirmaet sammen med datteren Elsa, og på etikettene står det ikke lenger Domaine Matrot, men Thierry et Pascale Matrot.

De holder til i utkanten av den lille landsbyen Meursault, med rundt 1600 innbyggere. Huset, gårdsplassen og produksjonslokalet med lagringskjeller er hjemmekoselig, med mye trær og blomster rundt veggene. Det ser harmonisk ut, som vinene fra Domaine Matrot også er. Til og med landsbynavnet smaker jo av god kvalitetsburgund.

Ti viner fra Matrot

Hele ti forskjellige Matrot-viner er på markedet i Norge. Den spesielle røde Blagny La Pièce Sous les Bois finnes i årgangene 2003, 2009 og 2010. Spesielt de to siste er kjøp for lagring og fremtidig nytelse. Det samme er Volnay 1er Cru Santenots 2010. Mye vin for pengene får man spesielt i Matrots Bourgne Blanc og Bourgogne Rouge. En personlig favoritt er også den hvite Meursault 2013.

Uovertruffen til skalldyr!

Thierry Matrot i lagringskjelleren ved familiens vinhus i Meursault. Foto: ULF DALHEIM