Da Thomas Jefferson gikk av som USAs tredje president etter to perioder i Det hvite Hus (1801-1809), var han mest opptatt av vinflaskene som lå igjen i kjelleren.

I et brev til sin sekretær Etienne Lamaire instruerte han Lamaire om å sende de gjenværende 78 flaskene av «nebiule-vinen» til hans nye bosted i Monticello.

«Send also all the Nebiule wine. It is much esteemed here», var hans avslutning på brevet om flyttelasset.

Gravde frem dokumentasjon

Nordmannen Erling Astrup, en av fire norske eiere av Cantine Nervi i Gattinara, en den som har gravd frem dokumentasjon på hvor interessert ex-presidenten var i vin fra Italia. Astrup er over gjennomsnittet interessert i historie. Etter at han tok over driften av det over 100 år gamle vinhuset Cantine Nervi, har han dypdykket ned i historiske skrifter og protokoller. Der kom han også over nedtegnelser om Jeffersons besøk i Nord-Italia i 1787.

–Jeg tok derfor kontakt med Thomas Jefferson Foundation Inc. og har underveis fått god hjelp av bibliotekar Anna Berkes. Hun har funnet frem brev, oversikter og juridiske dokumenter fra hans tid både som ambassadør og president. De viser at Jefferson var svært interessert i vin, og at han tydeligvis fikk et spesielt forhold til vin han fikk smake da han besøkte Piemonte og Gattinara i april 1787, forteller Astrup.

Skrev utførlige notater

Jefferson var den gangen amerikansk ambassadør til Frankrike og gjorde en reise til Nord-Italia. Underveis skrev han ned utførlige notater om alt han så og opplevde. Og det var her Erling Astrup fant bekreftelsen på at Jefferson hadde blitt spesielt begeistret for vin fra området. Nervi feiret 100-årsjubileum i 2006, og har, etter at nordmennene tok over i 2011, løftet seg til nye høyder, med topplasseringer i stadig flere internasjonale smakinger.

Men Erling Astrup & Co nøyer seg ikke med å videreføre og fornye de tradisjonelle Nervi-vinene. Etter at han oppdaget president Jeffersons begeistring, har tanken om å lansere en vin som knyttet Jefferson til Nervi, modnet seg. I fjor høst tok man steget fullt ut og laget en rød musserende nebbiolo-vin. Thomas Jefferson skriver i sine notater om en «brisk» nebiule-vin. Astrup er ikke i tvil om at han da sikter til nettopp musserende vin laget på nebbiolo-druen fra Gattinara. «Brisk» er et annet uttrykk for sparkling, altså musserende.

Konsuljakt på mer vin

Etter at Jefferson hadde smakt vinen første gang i april 1787, var han intenst opptatt av å få tak i mer av denne vinen. I Jefferson-bibliotektet finnes brev som bekrefter at han via handelsmenn i Baltimore forsøkte å få importert det han beskrev som «nebiule wine of millieur cru quality».

–Da han var blitt president i USA, satte han i 1806 hele det amerikanske konsulkorpset i Italia i arbeid med å skaffe denne vinen. Og han lyktes med å få sendt over 50 flasker til Det hvite hus, forteller Astrup.

En slags vinanmelder

Jefferson hadde etter sitt første møte med Gattinara-vinen slått fast at vinen var «superlatively fine and extremely admired».

På en måte var han den tids vinanmelder, for han skrev utførlig om hvordan vinen smakte og fremsto: «It is about as sweet as the silky Madeiras, as astrigent on the palate as Bordeuax and as brisk as Champagne. It is a pleasing wine», står det i hans notatbøker. Vi kunne ikke ha gjort en bedre anmelderjobb i dag...

Erling Astrup med Jefferson-flaska.