Jeg møtte Serge Hochar i Oslo i 2009. Da kom han opp fra Libanon med utvalgte viner fra sine 50 årganger med Château Musar. Vi var kun tre norske vinjournalister som var invitert til møtet med "legenden" fra Libanon, og det var ikke hvilke viner som helst han serverte oss:

Château Musar 1959, 1969, 1979, 1989 og 1999.

Ville ha tilbakemelding

Det var en ydmyk mann med en sterk personlighet som var i Oslo.

"Skal jeg fortsette å lage vinen min i samme stil, eller må vi endre oss", spurte han oss etter at vi hadde smakt oss gjennom vinene.

-Skal vi fortsette på den veien vi har staket ut? Hvordan skal vi utvikle oss fremover, kan vi forbedre oss etter 50 år? Eller skal vi fortsatt lage vinen vår slik som jeg laget den i 1959, var ordene han brukte.

Vår tilbakemelding var klar: Keep up the good work. Vinene dine er unike, og det må de fortsatte å være!

Det startet i 1959

Historien om Château Musar er et eventyr. Hvem kunne tro at en av verdens beste og mest berømte viner skulle kunne lages i Libanon? Serge Hochar hadde vært i Frankrike og fått impulser fra Bordeaux da han hjemme i Libanon i 1959 foreslo for sin far at familien skulle begynne med seriøs vinproduksjon.

Druemixen han ville bruke var også fransk; Cinsault, Carignan og Cabernet Sauvignon. De store Bordeaux-slottene var forbildet.

Familien Hochar har nå laget vin i Bekaa-dalen i over 80 år. De første årene nærmest på hobbybasis ved faren til Serge, Gaston Hochar. Vendepunktet kom da Serge tok grep i 1959. Nå er det hans sønn, Gaston Hochar, som må føre arven videre.

Gratulert av Emile Peynard

Selv mente Serge Hochar at det var da han var ferdig med studiene i Bordeaux i 1964 at det virkelig ble seriøst, og at det hele tok av med 1970-årgangen da han ifølge seg selv fikk skryt også av læremesteren Emile Peynard.

–Da han gratulerte meg med Château Musar 1970 svarte jeg at den hadde jeg laget totalt annerledes enn han hadde lært meg. Peynard smilte da han hørte det, og repliserte at han hadde gitt meg kunnskap, men at resten måtte jeg finne ut av selv, fortalte Serge Hochar da jeg møtte han i 2009.

Vinens internasjonale gjennombrudd kom da Château Musar ble presentert på en stor vinmesse i Bristol i 1979. Libanesisk vin laget på de franske druene Cabernet Sauvignon, Cinsault og Carignan var en sensasjon. Fem år senere utropte det kjente vinmagasinet Decanter Serge Hochar til «Wine Man of the Year».

Ikke i 1976 og 1984

Det er spesielt at det lages vin i Libanon. Men vinhistorien er likevel på plass, for det er gjort funn som indikerer på at det var vinproduksjon i området for 6000 år siden. Og tempelet til vinguden Bacchus ble bygget nettopp der. I dag har landet rundt 30 vinprodusenter, hvorav rundt ti eksporterer vinen sin. I det krigsherjede landet har det ofte hendt at innhøstingen av druer nærmest har skjedd i kuleregn. Men familien Hochar har likevel klart å lage sin berømte Château Musar-vin i alle år unntatt 1976 og 1984.

–Jeg er ikke blitt særlig berørt av krigen, og for druene betyr det ingen ting om det er krig eller ikke, de gjærer uansett når de er plukket, forklarte Serge Hochar i 2009.

Gaston Hochar etablerte Château Musar i 1930, etter at han hadde hatt et lengre opphold i Frankrike og gjerne ville forsøke å skape god vin i hjemlandet sitt. Vinmarkene ble plantet på rundt 1000 meters høyde over havet, noe som betyr at man unngår den verste varmen. Men man plages heller ikke av frost her, og det er svært lite sykdommer på vinplantene.

Serge Hochar omkom i en badeulykke under sitt nyttårsopphold i Mexico.