For å vise at han mener alvor lanserer han nå i januar 13 høyt premierte viner fra seks forskjellige spanske regioner. Målet er å vise at det har skjedd enormt mye spennende innen vin i Spania de siste årene.

Beste spanske hvite

Skal man dømme etter buketten som presenteres er det vanskelig å si imot Sommerfeldt. Hvite Abadal Nuat 2011 fra den lille regionen DO Pla de Bages er en av de aller beste spanske hvitviner jeg noen gang har smakt, og med La Fou De Batea 2009 fra DO Terra Alta presenterer han en garnacha-vin som leder tankene mot det aller beste du kan finne i franske Châteauneuf-du-Pape. Rett og slett imponerende!

Begge disse to vinene viser at unge spanske vinskapere gjerne går nye og egne veier i jakten på stadig bedre viner. Nuat, som er katalansk for naken, er laget på den lokale druen picapoll (må ikke forveksles med franske picpoul). Kun noen få vinhus i Pla de Bages har vinmarker med denne druen, Bodegas Abadal er den helt klart mest toneangivende av disse.

Terningkast 6

Vinregionene Sommerfeldt har plukket ut til sitt felttog for spansk vin er Rias Baixas, Pla de Bages, Terra Alta, Jumilla, Almansa og Rioja (Alta). Fra sistnevnte region kommer The Invisible Man 2011 som er lansert som testvin i basisutvalget, og som fikk terningkast 6 i Adresseavisen forrige torsdag De øvrige tolv er i bestillingsutvalget.

Sommerfeldt sammenligner det som skjer på vinsiden i Spania med den kreativitet, lekenhet og evne til å hente ut råvarenes komplekse smaker som spanske kjøkkensjefer har vist med restauranter som El Bulli og Mugaritz. Han mener at den nye generasjon vinskapere som nå gjør seg gjeldende i Spania kan bli like toneangivende innen vin. Det klarer de ved å lage viner som fremmer de naturlige smakene som kan hentes frem fra jordsmonn, klima og druenes særegenhet. Legg til mindre bruk av eik enn man har vært vant til tidligere, og du har den nye spanske stilen definert.

Over 90 Parker-poeng

Seks av de 13 vinene i Sommerfeldts bukett har fått 90 poeng eller mer av Robert Parker. Det er La Fou de Batea (94 poeng), Abadal Seleccio (93), Abadal 3,9 (91+), Abadal Nuat (91), La Fou Els Amelers (90) og Abadal Reserva (90).

Regionene er DO Terra Alta og DO Pla de Bages. I førstnevnte region dyrkes garnatxa, syrah, carinyena og garnacha blanca. I Pla de Bages brukes cabernet sauvignon, syrah, merlot, cabernet franc og de lokale druene sumoll og mando, i tillegg til før nevnte picapoll.

Fra DO Jumilla introduseres Macho Man Monastrell (MMM) 2012 på monastrell-druen, fra DO Almansa kommer Cavalls 2010 på garnacha tintorera og monastrell, fra DO Rias Baixas lanseres La Marimorena 2013 på albariño og fra DOC Rioja Alta altså The Invisible Man 2011 på druen tempranillo.

Ramon Roqueta ute i vinmarkene i Terra Alta. Druene dyrkes ofte på dype, flate terrasser på gamle elveleier der jordsmonnet er preget av sand, leire og stein. Foto: ULF DALHEIM