Eiendommen som i dag kalles Villa Wolf ble etablert under navnet J.L. Wolf allerede i 1756. Gjennom nærmere to hundre år ble vinene og vinhuset omtalt som en av de beste i Pfalz. Men så kom en tid uten en fast hånd bak rattet, eiendommen ble neglisert og vinenes kvalitet falt tilsvarende.
Satte inn ungt team
Gjenoppbyggingen startet i 1996, da Ernst Loosen tok over vinmarkene og startet en omfattende snuoperasjon ved eiendommen. For å sikre full kontroll over hele prosessen, og samtidig få til en fornyelse, ga han i 2011 to unge vinskapere som hadde jobbet for Dr. Loosen i Mosel ansvaret for vinene ved Villa Wolf. Patrick Möllendorf og Sumi Gebauer har lyktes ekstremt godt med å ta vare på druenes spesielle karakter og løfte kvaliteten på det som til syvende og sist tappes på flaske.
–Vi forsøker å ta med det vi høster i vinmarkene inn i kjelleren uten for mye innblanding. Vi tror på ideene om å arbeide på naturens premisser, hvor vi gjennom bærekraftig tilnærming i det vi gjør klarer å ta vare på naturens helse og samtidig styrke en mangeartet mikrobiologi i jordsmonnet. Bare på den måten er vi i stand til å uttrykke druenes og jordsmonnets ekte karakter, påpeker Patrick og Sumi.
Klassisk Pfalz-stil
Vinene fra Villa Wolf viser at det unge paret lykkes med sine intensjoner. I tråd med det som omtales som klassisk Pfalz-stil er, er rieslingvinene tørrere og mer kraftfulle enn for eksempel Loosen-vinene fra Mosel.
Etableringen i Pfalz har dessuten gitt teamet fra Dr. Loosen muligheten til å arbeide med druevarianter de ikke har så mye av i Mosel, som pinot blanc, pinot gris, pinot noir, gewürztraminer og dornfelder. Alle vinene kjennetegnes gjennom sin rene, friske frukt.
Enkeltvinmarksviner
En klassifikasjon av vinmarkene gjort av den bavariske regjeringen i 1828 ligger til grunn for rangeringen. Villa Wolf har andeler i Pechstein Grosse Lage (Grand Cru) i Forst og tre Erste Lage (Premier Cru): Wachenheimer Belz (monopolvinmark), Köningswingert og Goldbächel. Loosen-gjengen lager naturligvis enkeltvinmarksviner fra disse.
Druene behandles med respekt når de bringes inn i produksjonsanlegget. Pressingen gjøres forsiktig, gjæringen er spontan med naturlig gjær og gjæringen foregår i store, nøytrale eiketanker. Vinen som tappes på flasker skal være mest mulig autentisk, slår Patrick Möllendorf og Sumi Febauer fast.
Fire Villa Wolf-viner er å finne i bestillingslisten: tre riesling-viner (bl.a. Wachenheimer Belz og Forster Pechstein) og en pinot noir.