Rosévin er jo bare en helt herlig drikke, når været er varmt og vinen serveres godt avkjølt. Og tradisjonelt har salget av rosévin vært knyttet til sol og varme her i Norge. For 10-15 år siden var størsteparten av omsetningen konsentrert rundt sommermånedene, fra mai til august.

Nytes året rundt

Men de siste årene har Vinmonopolet sett at rosévin nytes mer og mer året rundt, og man har fått en jevnere salgskurve gjennom hele året. Nordmenn flest har nemlig funnet ut at rosévin ikke bare er en tørstedrikke, men faktisk veldig anvendelig til mye forskjellig mat.

Om du skal ha en frisk aperitiff, eller vil servere koldtbord med alt fra spekemat til pasta, er rosé gjerne det beste valget. Grillet fisk, skalldyr, lyst kjøtt, grønnsakretter eller svinekjøtt går også perfekt med rosévin.

Dupp på salgskurven

Siden 2002 er det registrert tosifret prosentvis vekst hvert eneste år av rosévin. Fra 2011 til 2014 økte volumet med 657 263 liter, fra 1,6 millioner liter til 2,2 millioner liter. Det kalde været i mai og juni har laget en liten dupp på salgskurven i år. I juni 2015 ble det f.eks. solgt 37384 liter mindre rosé enn i juni 2014. Men fortsatt er rosévin litt den «nye vinen» for mange.

Forbedret kvalitet

Kvaliteten har også forbedret seg i takt med økende salgsvolum. Det er en internasjonal trend. Store og små vinprodusenter som tidligere laget rosévin kun til eget bruk, har sett at dette er et viktig marked, og har tatt mer og mer seriøst på sin rosévinproduksjon.

Frankrike, først og fremst Provence, er stadig i førersetet for mange rosévin-drikkere. Av de 518 listeførte rosévinene på Vinmonopolet, kommer 213 fra Frankrike.

Men andre land, ikke minst Italia, har kommet som et kanonskudd. 151 italienske roséer er å få kjøpt. Roséviner laget på druen nebbiolo, som vi før kjente best som druen bak de kraftige barolo-vinene, er blitt en folkefavoritt. Den litt hypede Il Mimo skal ha mye av æren for dette, men nå ser vinkjøperne at det også finnes andre alternativer som smaker vel så godt.

Gode kjendisviner

To av de norske kjendisene som lager vin under eget navn, Ole Martin Alfsen og Sigurd Wongraven, har begge laget strålende roséviner på nettopp nebbiolo-druen i år. Jeg rangerer dem begge blant topp fem av årets rosévinlanseringer.

Spania og Portugal leverer stadig gode og anvendelige roséviner. Samtidig ser vi at «nye» land gjør seg sterkt gjeldende. Hvitvinsland som Østerrike og Tyskland har en økende produksjon av rosé, selv om Østerrike naturligvis alltid har hatt sine fenomenale Schilzer-viner. Listen ellers teller land som USA, Australia, Sør-Afrika, Hellas, Argentina, New Zealand, Georgia og India (!).