Det går ikke an å være mer midt i smørøyet enn det vinhuset Champagne Voirin-Jumel er. Adressen er 555 Rue de la Libération (frihetsgata), gatenummeret indikerer at vinhuset ligger 555 meter fra torget i landsbyen Cramant, som er omringet av kun Grand Cru-vinmarker.

Kun egne druer

Voirin-Jumel har bare 12 hektar, og har dessuten status som Récoltant manipulant (RM), hvilket betyr at de ikke får lov til å kjøpe druer og blande dette med eget råstoff. All vin som lages hos Voirin-Jumel kommer derfor fra druer høstet på egne vinmarker.

Total produksjon er 120 000 flasker i året, en bra økning fra det første året Voirin-Jumel satte egne etiketter på flaskene de tappet. Det var i 1968, og produksjonen var kun 10 000 flasker.

–Mine foreldre kjøpte opp vinmarker, som også den ene grenen av familien gjorde da alt startet i 1945. René Jumel drev transportfirma, men solgte lastebilene sine for å kjøpe land. De investerte i fremtiden til sine etterkommere, noe også vi må gjøre, sier Alice Voirin-Jumel som driver champagnehuset sammen med sin bror Patrick.

Hans kone Valerie har ansvaret for bed and breakfast-delen av turistvirksomheten, mens mamma Francoise også svinser rundt i bakgrunnen, og er den som ordner finansene når vi ved avreise ønsker kjøpe med oss noen flasker.

Satser økologisk

Det er den klassiske franske historien: Gutt med vinmarker møter og gifter seg med jente som også har arvet vinmarker. Det var slik familiene Voirin og Jumel ble til ett champagnehus for snart 50 år siden.

Alice er tredje generasjon, og en entusiastisk champagneambassadør som tilsynelatende elsker å få vininteresserte på besøk. Samtidig er hun veldig klar på at det ikke er noen snarveier til suksess. Vinmaker i riktig appellasjon er en ting, men man må ta vare på disse også.

Når hun tar oss med til nærmeste vinmark like overfor huset, og der åpner en flaske laget på druer høstet nettopp der, er det for å understreke at Voirin-Jumel driver økologisk jordbruk. Vi skal se og smake og samtidig forstå hvorfor det saker som det gjør.

Får leve ut ungdomstiden

–Som sagt så investerer vi i våre barns fremtid, slik mine foreldre også tenkte og agerte. Jeg skal lære mine barn alt de bør vite om champagne før de er 16 år. Frem til da må de ta del i alt i som skjer i vinmarkene og kjelleren. Så skal de få gjøre som de vil, få leve ut ungdomstiden sin. Så får vi bare håpe at de velger å komme tilbake og jobbe her etterpå. Jeg fikk gjøre det samme, og fant raskt ut at det å jobbe for andre ikke var så interessant som å være her og videreutvikle familiefirmaet, understreker Alice.

Champagne Voirin-Jumel produserer seks forskjellige champagner. Juvelen er Voirin-Jumel Grand Cru Blanc de Blancs, på utelukkende chardonnay-druer dyrket i de aller beste vinmarkene. Interessant er også Cuvée 555, oppkalt etter husnummeret i gata der vinhuset ligger.

Champagnestilen går mot det friske, delikate, rene, med svært lav dosage. Vinene lagrer dessuten utmerket og er tilsynelatende også svært godt priset.

Cuvée 555 har fått navn etter gatenummer på Voirin-Jumel-eiendommen. Den ligger nemlig nøyaktig 555 meter fra byen Cramants torg. Foto: ULF DALHEIM