Jeg står oppe i en bratt, terrassert vinmark ved Quinta do Malvedos sammen med Dominic Symington. For noen år siden antente gnister fra toget som tar deg fra Porto og inn i Dourodalen både vegetasjonen rundt og det meste av vinstokkene hvor man henter noe av råstoffet til portvinskjendisen Graham's. Symington-familien benyttet sjansen til å renovere hele stasen.

Stein på stein

–Det har vært et oppfattende arbeid å gjenopprette denne flotte vinmarken. Men investeringen var verdt hver eneste penny. Nå er den på en måte tatt tilbake over 100 år i tid, samtidig som den er helt oppdatert til nåtidens krav, sier Dominic Symington (59).

Stein på stein er bokstavelig lagt oppå hverandre for å gjenoppbygge de eldgamle terrassene i vinmarken. Det har vært et møysommelig og hardt arbeid for hånd, som innhøstingen av druene også er i de stupbratte Douro-åssidene.

27 eiendommer

Symington-familien er en av de største og viktigste aktørene i Douro-dalen. Hele 14 generasjoner tilbake kan de skrive sin historie innen port. I dag er de fem brødrene og søskenbarna Johnny, Dominic, Paul, Charles og Rupert tett involvert i virksomheten som omfatter kjente merkenavn som Graham's, Dow's, Gould Campbell, Quinta do Vesuvio, Warre's, Cockburn's og Smith Woodhouse. I Douro-dalen eier Symington hele 1006 hektar fordelt på 27 forskjellige eiendommer. Totalt i Douro er det 30 000 registrerte druedyrkene på et samlet areal på 30 000 hektar.

Til tross for at de i porteføljen har blant annet Dow's Vintage Port som i fjor fikk 100 poeng i Wine Spectator og ble kåret til verdens beste vin, hviler ikke Symington-gutta på laurbærene. Bak den nyrestaurerte Qunta do Bomfim-eiendommen som nå har fått eget, avansert besøkssenter, har de en eksperimentell vinmark med hele 53 ulike lokale druer. De følges nærmest fra time til time. I en annen vinmark forskes det på forskjellige måter å binde opp druene på.

Også røde viner

–Portugal er det vinlandet med flest egne druevarianter, fulgt av Italia, Hellas og Spania. Nå samler vi data og utforsker forskjellige kloner. Det handler om å vite mer og bli bedre, dag for dag, understreker Dominic Symington.

I tillegg til å være ledende innen portvin, er Symington også i fremste rekke når det gjelder stille viner, som var forbudt å lage i Douro frem til 1986. Nå leverer Douro noen av verdens beste røde viner, og utvilsomt noen av de mest prisgunstige. Chryseia og Post Scriptum, laget i samarbeidet med den franske Prat-familien, er blant ledestjernene. Altano-serien er på et mer overkommelig prisnivå for folk flest, og noe av de beste du kan få rundt 100-lappen fra Portugal.

Dominic Symington ute i den nyrestaurerte vinmarken ved Quinta do Malvedos hvor Graham's portvinene lages. Foto: ULF DALHEIM