Historisk sett overgår Libanon de fleste vinland påtradisjoner. Fønikerne plantet de første vinstokkene i området hvor ChâteauKsara i dag henter sine druer allerede for rundt 5000 år siden. Den gang ble vineksportert til Egypt, Hellas og Cartago.

Bacchus-tempelet

Noah seilte muligens ut herfra, ognoen mener at det var her Jesus gjorde om vann til vin, om du tror på denhistorien. Tempelet til vinguden Bacchus er også bygget her.

Arealmessig er ikke hele Libanon mye større ennstor-Oslo. Beplantet areal med vinmarker er meget begrenset, og det er bare 41aktører som produserer vin, rundt syv millioner liter i året totalt. At man erpå historisk grunn, viser kjellerne under hovedhuset til Château Ksara. De erfra den første romertiden, og de underjordiske gangene er hele to kilometerlange.

Fra Algerie i 1857

Eiendommen som i dag utgjør vinfirmaet Château Ksara bleetablert av Jesuitt-munker som kom fra Algerie i 1857. De gikk tilbake tilhistorisk tid, og laget rødvin som ikke var søt, slik de fleste vinene var på1860-tallet. Vinmarkene til Ksara ligger på 1100-1200 meters høyde iBekaa-dalen, samme sted som berømte Château Musar holder til.

Men i motsetningtil Musar, har Ksara også anlegget sitt og lager vinene der oppe i Bekaa.Derfor har de ikke vært så berørt som Musar av de mange borgerkrigene i landet.Skuddveksling har enkelte år hindret transporten av druer ned tilMusar-anlegget.

-Til tross for urolighetene har vi faktisk klart å lagevinen vår hvert eneste år også de siste tiårene, sier Elie D. Maamari som itolv år har vært winemaker hos Ksara. Nå reiser han rundt og holder smakingerog forteller historien til dette vinhuset. Da han tidligere i høst besøkteVinPuls, hadde han med seg syv forskjellige viner, deriblant Ksara Vin d'Or1937, en søt dessertvin laget på Grenache Blanc-druen.

Bombet tre ganger

Selv bor Elie i Beirut, hvor han tre ganger har opplevd åfå huset sitt bombet. Alle gangene har han valgt å bygge opp igjen.

-Ja, det er ikke alle som forstår det. Men det er der jeghører til og der jeg vil bo, sier Elie som beretter om svært vanskelige tidernå, med hundretusener av flyktninger fra Syria på flukt til Libanon.

Druene som benyttes i vinene fra Château Ksara er for detmeste franske varianter, som sauvignon blanc, chardonnay, grenache, cabernetsauvignon, syrah, gewurztraminer, clairette og caladoc.

En egen identitet

Men om blenden påvinene er fransk-inspirert, så har vin fra Libanon sin egen identitet. Noen vilbeskrive det som overmoden frukt og søtt krydder, andre igjen mener dette ereksotiske viner i en helt spesiell stil.

Høyt: Det tradisjonelle hodeplagget er en selvfølge for drueplukkerne som arbeider for Ksara. Vinmarkene ligger høyt til fjells, på mellom 1100-1200 meters høyde i Bekaa-dalen. Om vinteren kan det være snø her, om sommeren er det varmt om dagen og ganske kjølig om nettene.