For 100 år siden solgte bestefar Tistin Viberti druene sine til store kooperativ. 50 år senere begynte sønnen å lage egen vin, men valgte å selge den videre i store tønner til venner og bekjente.

I dag lager barnebarnet Osvaldo Viberti noen av de mest sjarmerende vinene du kan finne fra de mange små og store vinhusene som omkranser Barolo-byen La Morra.

Startet i 1993

Osvaldo Viberti er en liten produsent, meget liten. Da han startet å flasketappe familiens vin og selge under eget navn i 1993, hadde han bare tre hektar med vinmarker. I dag har han hånd om rundt ti hektar, men det betyr kun 30 000 flasker totalt, i gode årganger.

Da jeg kommer på besøk sitter kona Carla og de to barna Anna og Paolo i sola ute på gårdsplassen. Osvaldo selv rydder og steller på en tomt hvor han skal bygge et noe større produksjonsanlegg og et smakerom for besøkende.

Vinfilosofien

I påvente av utbyggingen blir jeg invitert inn på kjøkkenet, hvor en nabojente som snakker mye bedre engelsk enn Osvaldo er på plass for å hjelpe til med nødvendig oversettelse, om dialogen skulle gå i stå. Men det er utrolig hvor langt du kan komme i Italia med en viss kjennskap til spansk og noe innsikt i vintermologien. Jeg starter med å spørre Osvaldo hvordan han vil definere seg egen vinfilosofi.

–Først og fremst vil jeg respektere naturen. Jeg ønsker ikke å bruke kjemiske midler, hverken ute i vinmarkene eller nede i kjelleren. Jeg forsøker å lage viner som ikke er for tøffe, mer mot det balanserte og tilgjengelige. Vinene mine skal heller ikke ha for mye alkohol, målet er å finne tilbake til den ekte Piemonte-stilen, forklarer Osvaldo som bruker den kjente ønologen Sergio Molino som konsulent. Molino jobber også for Travaglini i Gattinara.

Santa Maria de la Morra

Viberti-eiendommen ligger ved foten av åsen der byen La Morra troner øverst. Nærmeste landsby er Santa Maria de la Morra. 7-8 andre familier lager vin her, med Oddero som den mest kjente. I La Morra er det rundt 70 vinprodusenter.

Osvaldo starter smakingen med en hvitvin som blir et helt nytt bekjentskap for meg, laget på den meget lokale druen nascetta. Den var nærmest utdødd for 30-35 år siden, fordi mange følte den var for ustadig, både kvalitets- og volummessig. Men om du behandler den riktig, og med respekt, gir den interessante smaksopplevelser, og helst etter minst to års flaskelagring.

I hele Piemonte er det kun 7-8 produsenter som har nascetta-druer. Viberti står for rundt 2000 flasker av et totalvolum på 25-30 000 flasker.

Dolcetto, barbera og nebbiolo-druer er imidlertid hovedfokus for Osvaldo Viberti. Da han eksporterte sin første vin i 1997, hadde han bare tre viner og et totalvolum på rundt 5000 flasker. Han er kommet litt lenger nå, men fortsatt er Osvaldo Viberti en liten og noe oversett kvalitetsprodusent.

Til å nyte: Barolo er hovedfokus for Osvaldo Viberti. Han lager elegante, svært tilgjengelige, tiltalende og sjarmerende nebbiolo-viner. Foto: ULF DALHEIM