Domaine Weinbach er av mange ansett som en av stjernene i Alsace. Drevet av tre damer i over 30 år, har vinhuset Weinbach vært noe helt for seg selv, det samme har vinene. Nå er en ny tidsalder i ferd med å introduseres, ettersom Colettes barnebarn Théo utvider trioen til en kvartett.

Første Grand Cru

Storfamilien holder til i et gammelt munkekloster fra 1612. Selve klostereiendommen, som familien kjøpte i 1898, ligger ved foten av den majestetiske Schlossberg-åsen ved landsbyen Kaysersberg, der vinmarkene var de første i Alsace som ble gitt Grand Cru-status. Halvparten av vinhusets vinmarker ligger i Schlossberg-skråningene, med jordsmonn og mikroklima som gjennom århundrer har vist seg å være perfekt for store riesling-viner.

På Furstentum-vinmarkene like ved dyrkes gewurztraminer-druer, mens naboeiendommen Altenbourg har vist seg å passe godt for pinot gris. Egentlig har vel Domaine Weinbach en vinmark hver for de fleste av de syv klassiske Alsace-druene.

Jakter det perfekte

Nivået på vinene fra Domaine Weinbach er imponerende høyt. Og stilen meget særpreget, og gjenkjennelig. Vinskaper Laurence, den yngste av søstrene, har forsterket jakten på det perfekte, startet av faren Théo på 1960-tallet.

Når hun skal beskrive sin stil og vinene hun lager bruker hun ord som mineralitet, balanse, individualitet, personlighet, renhet, eleganse, harmoni og rikhet. Og konkluderer med at hun lager viner som resepkterer hver drues egenart, og som samtidig er ypperlige matviner. Ikke minst det siste har gjort at Weinbach-vinene er blant førstevalgene på mange av verdens ledende restauranter.

Annerledes-viner

Laurence Faller innførte biologisk druedyrkning på familieeiendommen allerede i 1994, og er nøye på at vindruer aldri høstes i regnvær. Hver eneste drueklase og drue plukkes og sorteres nøye for hånd. Laurence satser på lang gjæringstid i store eikefat, og er nøye med temperaturkontrollen. Det gjør at Weinbach-vinene på grunn av sin rikhet også skiller seg ut fra mange andre Alsace-viner. Kanskje er de annerledes også fordi det er tre damer som står bak?

-Jo, stilen har nok forandret seg noe etter at jeg ble vinskaper her. Vinene har større balanse, de er mer elegante. Det har kanskje noe med min kvinnelighet å gjøre. Vi kvinner er mer opptatt av eleganse, sier Laurence. I annerledesbegrepet definerer hun vinene som mer konsentrerte. For 30-40 år siden laget de vin og drakk dem umiddelbart, i dag bør kanskje Weinbach-vinene ligge lenge i kjelleren før de når toppen. Men de er vel verdt å vente på...

Weinbach-familien har tilhold i et gammelt munkekloster, bygget alt i 1612. Familien Faller kjøpte eiendommen i 1898.
Weinbach har eierandeler i de høyeste klassifiserte vinmarkene i Alsace, bl.a. Grand Cru Furstentum og Grand Cru Mambourg.
Vinskaper Laurence Faller sverger til bruk av gamle fat og å la vinene få god tid i kjelleren.