Azienda Agricola Farina ble etablert tidlig på 1900-tallet. Men familien holder til i et gammelt fasjonabelt, patriarkalsk hus som ble oppført alt på 1600-tallet.

Dagens eiere er de to fetterne Alessandro (Sandro) og Pietro, men de har allerede sluppet til neste generasjon, så de nye Farina-navnene å merke seg er Claudio, Elena, Nicola og Davide. Førstnevnte besøkte Trondheim tidligere i år, og presenterte da et utvalg Farina-viner som imponerte både ekspertisen og «folket».

Ekte lidenskap

–Det er bare en måte å lage vin på, og det er å gå for kvalitet, slår Claudio fast. Han mener kulturen, entusiasmen og jordsmonnets spesielle karakter kommer tydelig frem i vinene fra Farina.

Porteføljen omfatter en rekke forskjellige Veneto-viner; Soave, Bianco di Custoza, Bardolino og Prosecco, men det er Ripasso- og Amarone-viner som ligger hjertet nærmest. Og det var disse vinene som vekket lidenskapen hos de som møtte Claudio på VinPuls-arrangementet.

Bred aromapalett

–Ja, det er Amarone og Ripasso som er vår lidenskap. Vi gjør hva vi kan for å få maksimal uttelling for vårt unike druemateriale. Det gjelder først og fremst de tradisjonelle Veneto-druene corvina, rondinella og molinara, men vi bruker også en andel med de mer ukjente lokale druene oseleta og dindarello. Vi henter drueråstoffet fra vinmarker med forskjellig jordsmonn, beliggende på ulik høyde. På den måten får vi en bred aromapalett, sier Claudio Farina.

Familien har rundt ti hektar med egne vinmarker rundt produksjonsanlegget i Pedemonte di San Pietro midt i hjertet av Valpolicella. De to enkeltvinmarksvinene til Farina ko«mmer« fra vinmarker som heter Montefante og Montecorna. I tillegg disponerer Farina druer de kan hente fra 35 samarbeidende, private druedyrkere som de har langtidskontrakter med.

Best mulig vin

–Jeg er stolt over å kunne representere, sammen med min far Sandro og mitt søskenbarn Elena, et familiefirma som har dyrket druer og laget vin i mer enn 100 år. En ekte lidenskap for druer, landskapet, jordsmonnet – og naturligvis gleden over å lage og drikke god vin – har drevet oss videre i alle disse årene. Målet er fortsatt å lage best mulig vin, sier Claudio.

Han understreker at Farinas vinfilosofi også er å gi høyere prioritet til fersk frukt enn til fataromaer. Samtidig er respekten for tradisjonene også viktig, samtidig som man har rom for innovasjon og eksperimentering.

–Med en god porsjon nysgjerringhet kommer man gjerne et stykke videre på veien, smiler Claudio Farina som også er stolt over at familien i de siste årene har hatt mulighet til å investere i et nytt «fruttaio» (tørkeloft for amaronedruer), nytt tappeanlegg, ny underjordisk kjeller og et flunkende nytt og moderne smakerom for besøkende.

Tørking av druer til amarone-produksjon hos Farina.
Dette er hovedkvarteret til Azienda Agricola Farina.
Gamle, store fat dominerer i kjelleren hos Farina.