På 1970-tallet var den nesten utdødd, ofret gjennom flere tiår av vinbønder som heller ville plante villige og produktive druesorter. I dag står den bak noen av de mest særegne og interessante vinene fra Veneto-regionen.

Nedgangen for oseleta begynte etter phylloxera-epidemien i 1880-årene da mesteparten av Europas vinmarker måtte replantes. Svært få valgte å ta med oseleta videre, og bedre ble det ikke gjennom år med kriger og økonomiske tilbakeslag. Da tok flere den enkleste vei, satset på druer som ga stort avlingsvolum.

Fant fire vinstokker

Masi-eier Sandro Boscaini er mannen som på 80-tallet bestemte seg for å gjenopplive oseleta, som historisk sett er en lokal legende i Veneto-regionen. Boscaini fant i 1985 fire vinstokker med oseleta, tok vare på dem, utforsket nye stiklinger i forskjellig jordsmonn og plantet etter hvert en egen vinmark kun med oseleta.

I dag finnes det rundt 20 hektar totalt med oseleta, fordelt på et fåtall produsenter. Masi er utvilsomt den største og viktigste av dem. I gode årganger produserer man rundt 5500 flasker av vinen Osar, kun laget på oseleta.

Jubelbrølet

Boscaini hadde stor tro på potensialet i den lille kraftkaren som gir små drueklaser med enda mindre, men ekstraordinære og kraftfulle druer. Likevel beskrives entusiasmen og seiersfølelsen da ildsjelene skulle smake på den første oseleta-vin i moderne tid som ekstatisk. Noen sier at navnet oseleta betyr nettopp det – å sende ut et jubelbrøl.

Andre igjen mener at navnet kommer fra osare – som betyr å tørre noe. Boscaini gjør også det. En tredje variant forteller om småfuglen oselet, som visstnok er ekstra glad i de små, lett bitre og modne oseleta-druene.

Masi har i dag tre forskjellige viner hvor oseleta brukes. Osar er «stjernen», vinen som Boscaini mener kan lagres i 15–20 år og som har en forbløffende struktur og kompleksitet.

-Jeg er som du vet opptatt av egenarten i Veneto, å få frem de helt spesielle kvaliteter i ekte venetianske viner. Osar er i så måte områdets juvel, uttalte Sandro Boscaini da jeg smakte vinen sammen med han for en tid tilbake.

Tre oseleta-viner

Etter hvert har han valgt å bruke oseleta-druer også i Brolo Campofiorin Oro 2009, en spesialutgave av Masis mest berømte og suksessfulle vin – Campofiorin. Dessuten har Masi lansert en helt ny variant av firmaets bestselgende Amarone. I Costasera Riserva Amarone 2007, en femstjerners årgang, viser oseleta at den også en velegnet når det kommer til loftstørking av druene før pressing.

Men best av alt fremstår oseleta i Osar 2006. At Masi velger å vente åtte år før de sender vinen ut på markedet, er et godt bevis på druens ekstreme egenskaper. Her er tanner i rikt monn, men også avrundet og konsentrert frukt, mot søte og sursøte kirsebær, plommer, blåbærsyltetøy, pipetobakk, valnøtter og krydder.

Flott grillvin på tampen av sommeren, enda bedre når viltsesongen kommer. Går også fint til modne oster.

En drueklase med oseleta, håndplukket naturligvis. Små klaser og små druer med intens farve og ganske tykt skall. Masi har vist at det kan bli gode, langrigsdyktige viner av dette råstoffet.