Det var lenge en opplest «sannhet» at ost og rødvin var den ultimate kombinasjonen når vi skulle kose oss med ostefat, enten det var en lørdagskveld hjemme eller en hverdagskveld ute hos og med gode venner. Men så begynte noen å snakke om hvitvin til, og på restaurantene kom vinkelnerne med alt annet enn rødvin når ost sto på menyen. Hadde «hele Norge» tatt feil?

Mange oster: mange viner

På en måte er svaret ja. Rødvin er ikke alltid den beste kombinasjonen til ost, men det finnes også tilfeller hvor det går helt greit. Jeg sier ofte at det er sausen som kan avgjøre vinvalget til mat. Når det gjelder ost er det hvilken type ost du serverer som avgjør hva du serverer av vin til. Skal man gjøre det 100 prosent helt korrekt bør du faktisk ha forskjellige viner til forskjellige oster. Og da er ikke det med ostefat så enkelt lenger...

La oss dele ostene inn i tre kategorier: harde oster, hvitskimmeloster og blåmuggoster.

Harde oster

Til førstenevnte kategori går det utmerket med rødvin. Men det må være en vin med en viss kraft, enten en cabernet fra Bordeaux eller en syrah fra Australia, alternativt Rhône. Dessto mer moden, tørr og hard ostene er, som en 16 måneder lagret Grotteost, jo dristigere kan du være i vinvalget. Italiensk parmesan går for eksempel helt fantastisk sammen med en god amaronevin!

Mitt vintips: Domaine d'Andezon 2012 (kr. 154,90 i basisutvalget)

Hvitskimmel

Hvitskimmeloster som Munkeby, eller rene geitoster, bør du servere hvitvin til. Disse ostene har både en viss fedme og noe tørrstoffer. Et sikkert valg vil være en Sancerre, men her er det også fullt mulig å velge en hvit burgunder eller en tørr gewurztraminer fra Alsace.

Mitt vintips: Bourgeois Sancerre Grande Reserve 2013 (kr. 189,50 i basisutvalget)

Blåmugg

Blåmuggoster krever viner med en viss sødme. De har gjerne et lett saltpreg som står seg godt mot noe søtt. Stilton og portvin er en kjent kombinasjon, serverer du oster mer i roquefort- eller gorgonzola-stil, som Fjellblå, er vi raskt over på søte hvitviner. En fransk Sauternes vil smake fortreffelig, det samme gjør en ungarsk tokajer.

Mitt vintips: Château Septy 2012 (kr. 148,90 i basisutvalget).

Og så skal jeg avslutningsvis gjøre det enkelt for deg som ønsker å servere kun én type vin til hele ostefatet, uavhengig av sammensetningen av oster. Da er det sikreste valget du kan gjøre en tysk auslese. Den takler det meste! Ønsker noen rødvin uansett, så kan den serveres etterpå, som dessert...