Mange av oss har et bilde av den perfekte sommerdagen, som gjerne innbefatter blå himmel, sterk sol og lyden av bølgeskvulp.

Den perfekte maten til den perfekte sommerdagen er gjerne noe lett, mildt og friskt. Men med karakter. Og noe som det passer å drikke hvitvin til.

Her kommer tunfisktartaren inn. Det må være helt fersk tunfisk. Har du ikke det, eller du unngår tunfisk av ideologiske grunner, velger du heller laks. Uansett om du lager tartaren av tunfisk eller laksefilet, er det greit å la fisken ha en natt eller noen timer i fryseren først. Det gjelder for all sjømat som spises rå.

Fisken finhakkes før den blandes i de øvrige ingrediensene, den milde men karakteristiske smaken av virkelig god tunfisk løftes av styrken fra chilien og den asiatisk inspirerte dressingen. Men ikke bruk så mye av chili eller soya at disse smakene tar luven av tunfisken. Det er den som skal spille hovedrollen her.

Vintipset: Det beste av det beste fra Spania     Tartar av tunfisk er noe av det beste jeg vet, og fersk tunfisk finner jeg heldigvis ofte på Meny. Men helst kjøper jeg den på ferie i Spania, der man er flink til å bruke rå tunfisk i mange varianter. Og da serveres naturligvis spansk hvitvin til. En av de aller beste og mest interessante hvitvinsdruene du finner i Spania er albariño, som helst dyrkes i regionen Rias Baixas nordvest i landet (og helt nord i Portugal, da kalles druen for alvarinho). Dessverre er ikke utvalget i basislisten på Vinmonopoletall verden av albariño-viner, men Abadia de San Campo Albariño 2014 (kr. 149,90) er en fin representant som kan anbefales. Der finner du mye av albariño-druens særtrekk, en god fylde kombinert med fin friskhet og smak av modne tropiske frukter sammen medsitrus, epler, blomster, urter og honning.ulf.dalheim@adresseavisen.no

100 gram tunfiskfilet per person passer fint til en smårett eller forrett. Skal dette være en hovedrett, bør du ha 150 gram til hver og justere opp de andre ingrediensene tilsvarende.

Men dette passer gjerne best i små formater. En tunfisktartar er perfekt når du føler du har fått akkurat litt for lite. Det er jo heller ikke verdens billigste råvarer, og luksus fungerer best i små, lykkelige doser ...