Jeg leser i Adresseavisen lørdag 3. desember under saken «Slik påvirkes du av trondheimsbudsjettet» at «lave fødselstall har ført til overkapasitet på (barnehage)plasser, derfor reduseres kapasiteten noe». Vel, sist jeg ringte oppvekstkontoret i Trondheim kommune fikk jeg beskjed om at min datter sto som nummer syv av syv søkere på ventelista, og at det bare er flaks om vi får plass før i august.

Jeg har også snakket med alle barnehagene i nærområdet, og andre småbarnsforeldre som kan bekrefte at det er svært vanskelig å få barnehageplass midt på vinteren. Hvordan kan man likevel påstå at det er overkapasitet på barnehageplasser i Trondheim? Det er frustrerende. Det er nemlig slik at bare de barna som fyller ett år innen utgangen av oktober er sikret barnehageplass når foreldrepermisjonen er over. For alle oss andre må vi vente til hovedopptaket i august og dermed gå flere måneder i permisjon uten lønn. Dette er i alle fall ikke særlig økonomisk for familien, og heller ikke samfunnet kan være tjent med at mange småbarnsforeldre tvinges til å stå utenfor jobb. Min familie er jo faktisk ganske «heldig» – vi har kun seks måneder fra avsluttet permisjon til sikker barnehageplass.

For et barn som er født 1. november, vil man med dagens situasjon risikere å måtte gå ti måneder uten lønn. Det skaper også stor usikkerhet å ikke vite når eller om man får barnehageplass før i august.

Særlig likestillingsvennlig er det heller ikke når vi vet at mor oftest er den med lavest inntekt, slik at det blir minst økonomisk belastende at mor blir hjemme fra jobb. Dette kommer i tillegg til at det er mest vanlig at mor fra før av har tatt ut størsteparten av foreldrepermisjonen.

LES OGSÅ: Høyres budsjettforslag

LES OGSÅ: Fremskrittspartiets budsjettforslag

Man får riktignok kontantstøtte på 6000 kr per måned fra barnets 13. måned når barnet ikke er i barnehage, men dette kan på langt nær veie opp for tapt inntekt.

I det nye statsbudsjettet er det vedtatt å øke kontantstøtten til 7500 kr fra og med august 2017. Jeg skulle heller sett at alle disse pengene ble brukt på å sikre full barnehagedekning i ordets rette betydning.

Jeg har forståelse for at det kan være utfordrende å sikre full barnehagedekning fra barnet fyller ett år i og med at skolestart er i august. Men jeg reagerer på at Trondheim kommune nå reduserer budsjettet og argumenterer med at det er overkapasitet. Det er feil, og etter min mening burde man heller jobbe for å øke kapasiteten.