Flere utbyggere fortviler fordi byplankontoret vil utsette behandlingen av tre store områder på østsiden av Trondheim. Dersom politikerne lytter til sine fagmyndigheter, kan det bety forsinket utbygging av de nye boligområdene på Overvik og Rotvoll. Byplankontoret mener det er flere problemer med trafikkrapportene som utbyggerne har laget. De tar ikke hensyn til helheten i området, og de ulike rapportene gir sprikende resultater. Byplansjef Hilde Bøkestad mener kunnskapsgrunnlaget er for dårlig og vil vente på en ny byutredning.

Vil du ha ukas meninger fra Adresseavisen gratis i innboksen? Meld deg på vårt nyhetbrev via denne lenken

Aase Sætran, daglig leder i Rotvoll Eiendom, kaller beslutningen dramatisk: Det er kostbart å planlegge, hevder Sætran til Adresseavisen. Både Rotvoll Eiendom og Overvik Utvikling er uenig i kommunens vurderinger. Det er lett å forstå at utbyggerne misliker situasjonen. Kommunen har åpenbart ikke vært god nok i sin kommunikasjon med utbyggerne. Likevel er det betydelig mer som står på spill dersom planene ikke holder mål. Skal Trondheim bli en attraktiv og bærekraftig by å bo i, må vi planlegge godt. Gode trafikkløsninger betyr svært mye for folks reisevaner og ikke minst for kvaliteten på våre nærområder. Det er naturlig at utbyggere og politikere er utålmodige, men alle som har satt i gang et stort prosjekt vet hvor ille det kan gå dersom man slurver i planleggingsfasen. Da kan vi havne i en situasjon som virkelig fortjener betegnelsen «dramatisk». Det er heldigvis slutt på tiden da byutvikling foregikk klattvis.

Det politiske flertallet i Trondheim gjorde en underlig manøver da de bestemte at utbyggerne selv skulle stå for reguleringen av de store områdene på østsiden, stikk i strid med rådmannens anbefaling. I fjor sommer ble utbyggers plan for Øvre Rotvoll slaktet av bygningsrådet. Planmaterialet hadde ikke god nok faglig kvalitet. Store utbygginger krever mer kompetanse og helhetsforståelse enn man kan forvente at enkeltutbyggere har. Aase Sætran synes det er underlig at «byråkratiet nå tar en omkamp på dette». At det politiske flertallet ser ut til å ta utbyggernes bekymring på større alvor enn innsigelsene fra kommunens egne fagfolk, er neppe egnet til å øke tilliten til politikerne i denne saken. Aps gruppeleder Geir Waage kaller det rådmannen har gjort «overraskende og merkelig». Det er verdt å minne om at det såkalte byråkratiet har det faglige ansvaret for byens utvikling. Det hadde vært langt mer alvorlig dersom de ikke brydde seg.