Det er krevende å forme et samfunn. Det må bygge på analyser, kunnskap og mot til å satse. Perspektivet må være langsiktig og aktørene må være tro mot valgte strategier for hvordan utviklingsmuligheter skal optimaliseres og utfordringer reduseres. I bunn kreves evne og vilje.

I Ørland skal det bygges et samfunn for en befolkningsvekst på 35 prosent. Det vil si 2000 nye innbyggere. Strategier er utformet for å lykkes med befolkningsmålet. Utgangspunktet er at Forsvaret skal utvide sin aktivitet, og flere hundre nye arbeidsplasser vil skapes. De 100 første ansatte kommer allerede til høsten. Unge mennesker som har valgt Forsvaret som arbeidsplass. Ørlendingene håper de vil etablere seg hos dem, og bli en del av lokalsamfunnet. Vertskommunen ønsker velkommen.

Flyttemønster viser at de aller fleste søker en bredde av tilbud og opplevelser i hverdagen og, et liv sammen med andre og spennende jobbmuligheter. Over lang tid har folk derfor flyttet fra landsbygda til tettsteder, og fra tettsteder til byer. Forsvaret tilbyr spennende jobber på Ørland. Nå gjenstår det å få de forsvarsansatte til å bosette seg. Ørland kommune satser på bymessig utvikling av Brekstad som en strategi for å bli attraktiv og skape bolyst.

Kun én time med kystekspressen fra Trondheim er derfor en ny forstad i støpeskjea, Kystbyen Brekstad. Et sted med mål om å bli et attraktivt alternativt til Trondheim og andre pendledestinasjoner. Oppskriften på suksess er nedfelt i ti strategiske bud for byutvikling. Budene sier at sentrum må fortettes og konsentreres i en 500-meter radius (1). Et midtpunkt må defineres (2) og herifra skal kystbyen utvikles med utgangspunkt i stikkord som attraktivitet og bærekraft. Klimasmarte transportmidler som sykkel prioriteres (3) og tydelige energi- og miljømål settes (4). Ferjeleiet som reduserer attraktiviteten i sentrum ønskes flyttet (5). Brekstadkilene, som er den nye bolig- og næringsbystrukturen, bygges i aksene fra handelsgata og ut i molo-området. Leiligheter og boliger bygges i kileformasjoner, og danner allmenninger som gir sikt, tilgang og nærhet til sjøen, samtidig som de skaper gode ute- og innemiljø og beskytter mot vind og vær (6).

Barn og unges interesser vektlegges (7), og byparken som er midtpunktet i sentrum utvikles etter initiativ fra unge ørlendinger. Arkitektstudenter og landskapsarkitekter (www.trestykker.no) bygger første del allerede i sommer. For kommunestyret ønsker å komme raskt i gang (8). De gode møteplassene som gjør at folk trives, og sentrumsnære kommunale tjenester, skal prioriteres har de sagt. En barneskole må flyttes fra flybasens hovedport og en ny barnehage behøves. Selv barn under ett år vil få tilbud om plass har politikerne bestemt. Et Sjøbad for å øke attraktiviteten vil utredes, en kunstmolo vurderes og Brekstadfjæra vil opparbeides (9) til et like attraktivt friluftsområde som Ladestien er i Trondheim. Flere steder og byer har lukket seg mot sjøen, og på et tidlig stadium i byutviklingen lagt industri og lagerbygninger på de mest attraktive tomtene. Dette angrer de på i dag. Ørland kommune må unngå samme feil, og følge arealplanføringen ABC- prinsippet (10), der større arealkrevende næring legges utenfor sentrum, samtidig som bedrifter med mange kunder eller ansatte sentraliseres.

Formingen av kystbyen Brekstad har pågått i ett år. I takt med økende interesse fra investorer, et utålmodig næringsliv og nye forsvarsansatte som kommer allerede i høst, jobbes det iherdig mot målstreken. Ti vedtatte strategiske bud for bolyst viser retning.

heidi.fossland@orland.kommune.no