Frp har ikke gått i SV-fella. Lederskiftet i Ap har knapt hatt noen synlig effekt .

Etter snart ett år ved makten hviler Solberg-regjeringen fortsatt på et rimelig sterkt og stabilt borgerlig flertall. Stillingen mellom blokkene er 87 mandater til de borgerlige og 81 mandater til opposisjonspartiene. Det viser meningsmålingen Respons har utført denne uken for Adresseavisen og Aftenposten.

Resultatet står i skarp kontrast til de rødgrønnes siste fireårsperiode. De vant valget i 2009, men måneden etter var flertallet borte og det kom aldri tilbake. I et slikt perspektiv kan de blåblå være fornøyd, men Høyre og Fremskrittspartiet har i følge vår meningsmåling tapt syv mandater siden valget i fjor høst. Det gir neppe grunnlag for noen jubelstemning. Snarere er det en klar beskjed fra velgerne om å arbeide hardere.

Det gir høsten god anledning til. I oktober skal regjeringen legge frem sitt første helt selvstendige statsbudsjett. Det knytter seg særlig spenning til skattepolitikken, men også skolepolitikken, helsepolitikken, kommunepolitikken og bruken av oljepenger. Et skatteutvalg skal levere sin innstilling i oktober, og Arbeiderpartiets nye leder, Jonas Gahr Støre, har tatt til orde for et nytt, bredt skatteforlik. Hittil har Solberg-regjeringen redusert skattene med nesten åtte milliarder kroner, der halvparten ble finansiert med oljepenger. Likevel er Frp-leder Siv Jensen den finansministeren som målt i prosent bruker minst av oljefondet.

Frps oppslutning nå på nesten 15 prosent markerer at partiet makter å holde på velgerne også i regjering. De mange spådommene om at slitasjen raskt ville melde seg er kanskje gjort til skamme. Men flere målinger i sommer viste en oppslutning rundt bare 12 prosent. Siden den tid har Frp-statsrådene vært både høyt og lavt landet rundt. De har snakket om både stort og smått, som å bruke 60 milliarder flere oljekroner eller forsvare et par ekstra flasker med taxfree-vin.

Arbeiderpartiet er i siget og har nå stabilisert seg på et nivå rundt 35 prosent. Partiet er suverent størst. Selv om lederskiftet i vår gikk smertefritt, er det ikke grunnlag for å si at Jonas Gahr Støre har gitt Ap et løft. Regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, holder stillingen, mens SV er farlig nær sperregrensen.