Mange var bekymret, men heller ikke i modellkommunen Leksvik gikk alarmen før en liten gutt døde. Barneministeren kommer nå med nye tiltak.

Rundt 100 000 norsk barn er utsatt for omsorgssvikt, misbruk og vold fra noen av sine nærmeste, anslår barnevernet.no. I mange alvorlige saker er det i etterkant blitt avdekket at mange voksne og fagpersoner i ulike instanser har visst eller hatt mistanker om at noe var galt. Likevel har de ikke reagert.

Leksvik har i flere år vært en modellkommune for tverrfaglig samarbeid rundt barn i faresonen. Men det meste sviktet da en 15 måneder gammel gutt døde i november i fjor. Fylkesmennene i Nord- og Sør-Trøndelag retter nå hard kritikk mot både kommunen, Nav, barnevernet, en fastlege og en psykolog. Dødsfallet ble politietterforsket, foreldrene ble siktet, men saken er blitt henlagt. Det har ikke vært mulig å fastslå hvorfor gutten døde.

Det den såkalte Vanvikan-saken har felles med alvorlige kriminalsaker, er at mange rundt barnet har fått risikoinformasjon uten å iverksette tiltak. Riksadvokaten vil nå skjerpe politiets og påtalemyndighetenes oppmerksomhet om avvergingsplikten, altså at alle har plikt til å melde fra for å avverge straffbare handlinger. Riksadvokaten vil at det skal legges mer vekt på denne plikten i familievoldssaker, melder Aftenposten. Oslo-politiet undersøker nå for første gang om plikten til å si ifra er blitt brutt i en sak der en ti år gammel gutt døde tidligere i høst.

Både barneombudet og barneministeren er meget tilfreds med at Riksadvokaten vekker den sovende paragrafen. –Skal bestemmelsen virke preventivt, må det ha en konsekvens ikke å melde fra, sier barneombud Anne Lindboe, som først og fremst er ute etter at flere sier fra. –Det hjelper ikke å lage lover hvis de ikke blir fulgt, sier barneminister Solveig Horne (Frp), som særlig peker på meldeplikten fagfolk i skolene, barnehagene og på helsestasjonene har.

I morgen åpner hun den nasjonale fagkonferansen om beskyttelse av barn ved vold og seksuelle overgrep. Samtidig lanserer hun en ny tiltaksplan. Konferansen arrangeres i anledning av at FNs barnekonvensjon fyller 25 år. Målet er å spre kunnskap om hvordan ulike faggrupper i kommunene som treffer barn og unge, kan forebygge, avdekke og hjelpe.