Massemobiliseringene mot terroren må ikke misforstås som motstand mot innvandring, mot muslimer og jøder.

I ukene og månedene som kommer vil mange land bruke store ressurser på å analysere hvorfor det gikk så galt i Frankrike, med 17 drepte og mange sårede i attentatet og gisselaksjonen. Terroren varte over tre døgn, og jakten på terroristene er ikke over.

Det var et angrep på ytringsfriheten og pressefriheten, men også et angrep på religionsfriheten. 5000 franske politifolk og soldater ble i går sendt ut for å beskytte jødiske skoler. Norske jøder har også bedt om bedre beskyttelse.

Ekstreme islamister bruker vold for å provosere frem latente fordommer mot muslimer flest, og ikke minst mot jødene. Etter terroren i og rundt Paris er det blitt enda viktigere å slå ring om våre demokratiske tradisjoner og stå opp for religionsfriheten, ikke minst overfor jødene, som ble offer for ett av historiens verste rasehat. Men også overfor muslimer, som står i fare for å bli uskyldige ofre for ekstremistenes terror.

Heldigvis finnes det mange forsonende talsmenn som står frem: –La 2015 bli året hvor vi blir bedre kjent med hverandres tro og tradisjon, sa imam Sheikh Abdinur Mohamed under markeringen på Torvet i Trondheim søndag. Han ser at mange er blitt redde for muslimer, og minnet om at muslimer flest også er ofre for terroren. Vi står sammen om ikke å la terroren vinne, var hans budskap. Han treffer poenget godt, enkelt og klart.

Myndighetene i Frankrike og mange andre land brukte gårsdagen til krisemøter om terrorbekjempelsen. Her i landet har vi vært gjennom en lang prosess etter 22. juli 2011, der konklusjonen ble; ressursene som ikke fant hverandre. Fransk politi hadde terroristene i kikkerten, men klarte ikke å stoppe dem.

Hver gang politiet ikke lykkes, ropes det på mer politi i etterkant. Samlet var kanskje 80000 politifolk og soldater involvert i terrorjakten i Frankrike. Den franske terroren har utløst en ny, positiv bølge blant politikere for mer overvåkning og etterretning. Her hjemme er justisministeren på samme sporet. Vi mener det blir feil å overvåke nesten alle med nye metoder i håp om å fange noen få. Politiet har allerede gode metoder, og det er ikke mulig å skape full trygghet mot terror.

Det viktige fremover er å ta vare på humanistiske verdier, som ytringsfriheten og religionsfriheten. Vi marsjerer ikke mot islam, men mot terrorister.