I et innlegg i Adresseavisen 21. april etterlyser Lisbeth Nygård i NITO en plan fra Nav Sør-Trøndelag for den arbeidsledige ingeniøren. La det være sagt med en gang: Det er tøft å komme i en situasjon der bedriften du jobber i sliter i en slik grad at du selv mister jobben. Å bli arbeidsledig kan få store konsekvenser; mange identifiserer seg med jobben, et sosialt nettverk er ikke sjelden bygd opp rundt yrket eller jobben. Økonomisk vil det å gå arbeidsledig kunne resultere i at huslånet blir vanskelig å betjene.

Det hviler politiske føringer på hvordan Nav skal fordele tiltaksmidlene sine (dvs. pengene som skal brukes på tiltak for å få arbeidssøkende ut i arbeid). 82 prosent av tiltaksmidlene skal gå til den gruppen av arbeidssøkere som står lengst unna arbeidsmarkedet, inklusiv de som har nedsatt arbeidsevne. De resterende tiltaksmidlene er øremerket arbeidsledige i en ordinær arbeidssøkersituasjon. Som oftest er det denne kategorien arbeidsledige ingeniører tilhører.

I innlegget til Nygård hevdes det at NAV ikke har tilbud til ingeniører, utover å betale ut dagpenger. Dette er ikke riktig. Siden de første massepermitteringene av ingeniører startet før jul, har Nav Sør-Trøndelag avholdt informasjonsmøter ute i bedrifter som er rammet. I møtene er det blant annet gitt informasjon om hvordan registrere seg som arbeidssøker og hvordan søke om dagpenger. I slike møter gis det også informasjon om tjenestene NAV kan tilby, samtidig som vi gir en statusvurdering på arbeidsmarkedet i andre bransjer som etterspør kompetansen til den arbeidsledige.

For gruppen arbeidsledige ingeniører kan jobbklubb for arbeidssøkere med høyere utdanning være et aktuelt tiltak å tilby. Videre er det under planlegging et rekrutteringsarrangement, spesielt myntet på ingeniører. Det vil også bli vurdert muligheten for å invitere arbeidsgivere fra kontinentet. I enkelte land er det mangel på ingeniører, blant annet innenfor bygg og anlegg.

Arbeidsledigheten i Norge går i bølger og kan i perioder også ramme ressurssterke yrkesgrupper med høyere utdanning, slik tilfellet er for ingeniører. For mars var ingeniør- og ikt-fag den bransjen med størst prosentvis økning i ledigheten i Sør-Trøndelag (54 prosent), sammenliknet med samme tid i fjor. I likhet med andre arbeidssøkere skal også de arbeidsledige ingeniørene kunne finne relevant informasjon på www.nav.no.

Vi ønsker at arbeidssøkende skal registrere seg og søke dagpenger via nettet, og vi jobber for å gjøre disse nettbaserte tjenestene enda bedre. Fra politisk hold er det besluttet at det skal være et mobilitets- og aktivitetskrav for å kunne motta dagpenger: Du skal være aktiv jobbsøker og du må være villig til å flytte på deg til annet sted i landet dersom relevant arbeid er å finne der. Støtte til etter- eller videreutdanning vil først være aktuelt når jobbsøking over tid har vist seg ikke å føre frem. NAVs rolle er å være tilrettelegger for og formidler av jobber. Vi får mange henvendelser fra partene i arbeidslivet som ønsker samarbeid. Det hjelper oss til å bli enda bedre i utførelsen av vårt hovedmål: Arbeid først. Arbeidslivsaktørene gir oss nyttig og viktig informasjon i planleggingen av vårt arbeid. Så er det til syvende og sist den arbeidsledige selv som er den største ressursen i jakten på en ny jobb.