«Garden of Nations», den trønderske gaven til Ramallahs 100-årsjubileum, er en offentlig park for palestinere som både skal bli en sjelden, grønn lunge og et kulturelt vindu mot verden. I dag er det imidlertid en anleggsplass som overrekkes Ramallah. Arbeidet begynte for bare tre uker siden, og det er kun litt ugress som stikker fram mellom gravemaskiner, søppel, materialer og grus. - De skulle startet arbeidet for tre måneder siden, men har støtt på problemer underveis, blant annet med noen rør som måtte flyttes, forklarer Venke Aarethun, leder av vennskapsbyforeningen i Trondheim.

Mangler halvparten

Samtidig mangler fortsatt halvparten av pengene som skal til for å ferdigstille hageanlegget. Av budsjettet på 2,1 millioner kroner er bare rundt én million på bok så langt. Trondheim kommune har gitt 400 000 kroner, Sør-Trøndelag fylkeskommune 180 000 kroner og private givere har støttet prosjektet med 300 000 kroner. Utenriksdepartementet har avslått søknaden om penger fordi de konsentrerer sitt bidrag om humanitær hjelp.- Det er forståelig, mener Aarethun. Hun har nå søkt flere fagforeninger om støtte til hagen og håper flere vil bidra økonomisk. På besøk i parkområdet like utenfor sentrumskjernen i Ramallah konstaterer hun at det blir mer en markering av byggestart enn en åpning av parken politikerne får oppleve i dag.

Grøntområder forsvinner

Når hun returnerer i juni, regner hun imidlertid med at det ser helt annerledes ut i parken. - Dette er viktig for folk i Ramallah, parken er noe de selv har ønsket seg. Grøntområdene bygges igjen ettersom flere og flere flytter inn til Ramallah. Det blir umulig for folk å bo på landsbygda og pendle inn til byen med murer og sjekkposter over alt på veien, forklarer Aarethun. Parken er utformet av arkitekter fra Agraff og Arkiplan i Trondheim i samarbeid med krefter lokalt i Ramallah, med mål om å fremme solidaritet og vennskap på tvers av nasjoner og kulturer.

Fredssti

Den får en scene og et amfi for kulturarrangementer, legges til rette for ulike utstillinger og skal samtidig kunne brukes av både voksne og barn i hverdagen til lek og turer. Gjennom parken løper en fredssti der ulike nasjoner bidrar med kulturelle impulser underveis. Aarethun forteller at det felles teamet blir eventyr. - For det ender alltid godt!

Foto: TERJE VISNES