I dag ønsker vi 7000 nye studenter velkommen til NTNU. Immatrikuleringsdagen er en høytidsdag på universitetet.

Tusenvis: Nye studenter møtes i dag til immatrikulering ved NTNU. I fjor ble de møtt av kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Stemningen er til å ta og føle på: Tusenvis av spente ungdommer samlet ute på plena på Gløshaugen. Det summer, det koker; lufta er stinn av både forvirring og forventning. Rundt om på campus venter ikke bare faglærere og veiledere, men også mer erfarne studenter som vil gjøre sitt for å ønske ferskingene velkommen; faddere og representanter for de mer enn 300 studentorganisasjonene som utgjør kjernen i det unike studentmiljøet vi har i Trondheim.

I morgen holder Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) sin immatrikulering, og de andre høyere utdanningsinstitusjonene har også sine velkomstarrangementer. Til sammen mer enn 30 000 studenter er tilbake i landets beste studentby - og det merkes!

Og det skal merkes. Trondheim er framfor noe annet en kunnskapsby. Kunnskapsinstitusjonene, med røtter tilbake til erkebiskopens tid, preger byen. Men byen preger også kunnskapsinstitusjonene - og de studentene som tilbringer noen av sine aller viktigste år i byen. I disse årene vil de legge grunnlaget for sin framtidige yrkesvei. De vil finne venner, mange vil finne seg en kjæreste - noen til og med stifte familie. De vil utvikle sitt syn på samfunnet, sine verdier - de vil formes som menneske.

Jeg kjenner på et stort ansvar, en stor takknemlighet og ikke minst en sterk stolthet over at alle disse fantastisk flotte ungdommene velger å tilbringe disse årene hos oss. Jeg vet at alle andre som arbeider ved NTNU og de andre utdanningsinstitusjonene gjør det samme. Og jeg håper at også alle innbyggerne i Trondheim er stolte - og kjenner på det ansvaret som følger med.

Og hva kan byen tilby? Selvsagt og først og fremst; landets - kanskje til og med Nord-Europas - beste studentmiljø. Tak over hodet; dessverre ikke mange nok og rimelige nok til alle som trenger det, men i et trangt boligmarked er det heldigvis mange av Trondheims innbyggere som har hjerte- og husrom for studenter. Byen og regionen har kunnskapsintensive arbeidsplasser og gode muligheter til samarbeid i utdanning og forskning. Vi har dessuten som kjent ei elv som er god å spøtt i, og ei bymark som er god å gå i.

Men det viktigste vi - og da mener jeg både vi ved utdanningsstedene og vi i byen - kan tilby, er et fellesskap. Det skal dannes nye vennskap, det skal knyttes nye bånd. Når studentene reiser fra Trondheim, skal det være med livslang kjærlighet til, og som gode ambassadører for, universitetet, byen og menneskene her.

I mylderet på campus i dag, er det også vel 1000 internasjonale studenter som starter ved NTNU denne høsten. Det gir de norske studentene en ekstra bonus - muligheten til å ta del i et internasjonalt studentfellesskap, og utvikle vennskap på tvers av landegrenser og kulturer. Samtidig vet vi at minst en tredjedel av de norske studentene som starter i år, kommer til å ta et utenlandsopphold i løpet av studiene. Dette gjør oss til i særklasse det mest internasjonale universitetet i landet. Det er vi stolte av!

Som universitet er det vår oppgave å tilby forskningsbasert utdanning på høyt nivå og med høy kvalitet. De studentene som starter ved NTNU denne høsten, har kjempet med rekordmange andre søkere om studieplassen. Karakterkravene til de aller fleste fagene var derfor også høyere enn noen gang. Det at så mange av de beste hodene vil studere ved NTNU, gjør oss til en enda bedre læringsinstitusjon - men det stiller også enda strengere krav til oss.

Vi må utvikle og fornye måten vi underviser på. Derfor setter vi denne høsten ekstra ressurser inn i et nytt prosjekt for innovativ utdanning. Vi vil forsterke satsingen på bruk av teknologi i utdanningen, og tilby mer varierte læringsformer. Teknologibruken skal aktivisere studentene, stimulere til samarbeid og tettere oppfølging av studentene og fremme sammenhengen mellom undervisning og vurderingsformer. Ambisjonen er et realt løft både på kvalitet og relevans i utdanningen, og de fagmiljøene som vil legge en innsats i å utvikle innovative utdanningsformer vil få solid oppbakking - også økonomisk.

Vi stiller også krav til studentene. Det er knallhardt arbeid å studere ved NTNU. Til gjengjeld skal de gå ut med et vitnemål som bærer et kvalitetsstempel. Vår klare ambisjon er at et vitnemål fra NTNU skal gi forsprang, det skal rykke våre kandidater fram i køen hos arbeidsgiverne.

Som rektor er mitt viktigste budskap til de studentene jeg ønsker velkommen i dag, at deres bidrag er viktig. Studentenes konkrete tilbakemeldinger, forslag og innspill på de læringsformene vi tar i bruk, er det beste bidraget til bedre undervisning.

Men studentenes bidrag er viktig også i et større bilde. NTNUs visjon er Kunnskap for en bedre verden. Det er ikke tilfeldig at bærekraftig samfunnsutvikling er ett av de fire satsingsområdene vi setter i gang denne høsten. Målet om å bekjempe fattigdom og urettferdighet, samtidig som man ivaretar det globale miljøet for nåværende og fremtidige generasjoner, er vår tids største samfunnsmessige utfordring. NTNU ønsker å være en internasjonal samfunns- og forskningsaktør på dette området. De kandidatene vi sender ut i samfunnet, og den kunnskapen og de verdiene de bringer med seg, er vårt viktigste bidrag til en bedre verden.

Derfor er immatrikuleringsdagen en viktig milepæl. Ikke bare for NTNU og de nye studentene, men for byen, regionen og det samfunnet - nasjonalt og globalt - som om noen år skal høste av deres kunnskap.