Børge Brende (H) strammer opp utenrikspolitikken med økt frihandel som rettesnor.

Det var en tydelig kursjustering utenriksministeren varslet i sin redegjørelse for Stortinget tirsdag. Økonomien og den globale handelens betydning for nasjonal og internasjonal vekst og velstand blir nå vektlagt med en helt annen tyngde enn før. Norges velferd hadde ikke vært mulig uten en internasjonal rettsorden og en global handel som fungerer, var Brendes budskap.

Han varsler nå det han kaller et taktskifte i arbeidet for å fremme global handel. Regjeringen vil intensivere innsatsen for å oppnå en global handelsavtale, og har startet arbeidet med en stortingsmelding om viktigheten av en offensiv politikk for globalisering og frihandel. Det er med andre ord åpenbart at Senterpartiet har mistet sin innflytelse på det utenrikspolitiske feltet.

For et lite land som Norge, med en åpen økonomi og en omfattende utenrikshandel, er det gode og ambisiøse mål Brende fremholder. Som en følge av prioriteringene regjeringen nå gjør vil den også satse mer på økonomisk diplomati. Det klare budskap er at utenrikstjenesten skal fremme norske næringsinteresser.

Utenriksministeren slår fast at selskaper som vokser mye ute i verden, som oftest også vokser hjemme. I dag er det om lag 250 000 ansatte i norske selskaper i utlandet. Det er like mange som i hele den norske fastlandsindustrien. Bare i Afrika er antall ansatte i norske selskaper tredoblet på tre år.

Norge vil styrke den diplomatiske tilstedeværelsen innenfor de fremvoksende økonomiene. Målet er at norske bedrifter lykkes i de nye markedene, men også i markedene som er aller viktigst, EU-landene. Utenriksministeren varsler et tettere forhold til prosessene i EU. De overordnede prinsipper Brende vektlegger er at vi oppnår mest velferd når vi samarbeider, handler med andre land, og legger FN og bindende folkerett til grunn for statenes samkvem.

Utenriksministeren legger de økonomiske perspektivene til grunn også når han nå vil gjøre norsk bistand mer effektiv ved å konsentrere innsatsen om færre land.

Børge Brende viderefører de lange tradisjoner i norsk utenrikspolitikk. Samtidig foretar han noen klare prioriteringer.