Knapt 150 dager før vedtak fattes er resultatet uavgjort mellom Molde og Kristiansund i landets tøffeste sykehusstrid.

Det handler om regionens største arbeidsplass og en viktig samfunnsinstitusjon. Nordmøre og Romsdal skal ha nytt felles sykehus til erstatning for sykehusene i Molde og Kristiansund. Det aller viktigste er at de etter hvert er blitt enig om ett felles akuttsykehus. Men hvor det skal ligge gjenstår å få på plass. Tre kommuner og seks tomtealternativer ligger på bordet, og det angir mulighetene for konflikt helt inn til målstreken.

For øyeblikket er det uavgjort i striden mellom de to byene. Det er i seg selv en seier for Kristiansund. Selv om tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) la inn gode føringer allerede i 2005, havnet Nordmøre bakpå i den videre prosessen. Det er den situasjonen de nå forsøker å riste av seg, med god dokumentasjon hentet fra en ny, uavhengig konsekvensutredning.

Den viser at Molde og Kristiansund er tilnærmet likestilte alternativer, mens Gjemnes - altså kommunen som ligger midt imellom - er for svak på de fleste parameterne som er målt. Slik blir det når by og land måles mot hverandre. Slik kan det også bli når byer måles mot hverandre. Men da kommer det mer an på hva som politisk blir lagt til grunn. Målt i akademisk kompetanse og faglig tiltrekningskraft er Molde overlegen per i dag. Er målet å skape ny vekst og nye muligheter, er Kristiansund det åpenbare valget. Det er Nordmørsbyen som trenger nye impulser, langt mer enn rosenes by.

Sykehusstrid pågår i flere fylker. Det største sykehuset som bygges nå er i Østfold, omtrent midt mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Geografisk ligger det som Gjemnes-alternativet. Det som i Østfold blir virkelighet, synes utkonkurrert på Nordmøre.

Selv om utrederne sier uavgjort i sykehusstriden, er det Kristiansund som har de fleste kritiske punktene mot seg. Det er fastlandsforbindelsen som tidvis er stengt, og det er pasienter på indre Nordmøre som velger Trondheim. Lekkasjen av pasienter nordover fra Rindal, Surnadal og Sunndal tapper helseforetaket for store penger.

Det må svært mye penger til for å bygge nytt sykehus.