Venstre bør belage seg på en intern oppvask i høst. Partiets valgkampstrategi kan bli en fiasko.

Alle vet at Venstre sliter. Partiet har ligget under sperregrensen i månedsvis, og alle pilene peker nedover. Ifølge pollofpolls.no er den gjennomsnittlige oppslutningen i juni på 3,1 prosent. Bare 42 prosent av velgerne som stemte på Venstre i 2013 sier at de vil stemme på partiet i år. Nå prøver partiet å fri til borgerlige velgere ved å vise til at Venstre trengs for å sikre en borgerlig regjering.

Det er en dårlig idé. Venstrevelgere er urbane og høyt utdannede, og tilhører den velgergruppen som har minst til overs for Frp. De vet godt at Siv Jensen avviser å støtte en regjering FrP ikke er en del av, og at et borgerlig flertall uten Frp er umulig. At Trine Skei Grande snakker entusiastisk om Erna uten å nevne Siv lurer dem neppe. Det kan bli fatalt.

Antakelig er mange venstrevelgere prinsipielt imot å samarbeide med Frp. Velgerflukten tyder på at de ikke lar seg avspise med seire i enkeltsaker. Når Venstre forsøker å blidgjøre dem ved å vise til gjennomslagene de har fått siden 2013 er det som å be dem selge sin egen mor.

Problemene stopper ikke der. Det er en seiglivet myte at høyrevelgere som stemmer taktisk kan få Venstre over sperregrensen. Faktum er at Venstre ikke har tatt velgere fra Høyre siden 2005. Å tro at det kommer til å endre seg nå er som å tro at positiv energi hjelper mot meslinger. I 2009 forlot de borgerlig anlagte velgerne Venstre til fordel for Høyre. De har ikke kommet tilbake. Partiets gode valgresultat i 2013 skyldtes at en gruppe Ap-velgere tok skrittet over til sentrum. Uten dem ville Venstre havnet under sperregrensen.

At Trine Skei Grande oppfordrer til å stemme Venstre for å sikre at Erna Solberg fortsetter som statsminister gir inntrykk av at hun satser alt på myten om de taktiske høyrevelgerne. Den strategien er dømt til å mislykkes. NRKs partibarometer i mai viste at 18 prosent av Venstres 2013-velgere har gått over til Ap. Det betyr at velgerne som reddet Venstre ved forrige valg har tatt beina på nakken.

Det er ikke overraskende at velgerne flykter. Derimot er det forbløffende at Skei Grande ikke engang prøver å holde på dem. Det er få ting velgere som vipper mellom sosialdemokratiet og det liberale sentrum har mindre sans for enn Frp i regjering. At Venstre satser enda tyngre på det borgerlige samarbeidet sikrer at de vil sky partiet som pesten. Hvis partiets rådgivere har gitt grønt lys til den strategien er det utrolig. Konsekvensen kan bli at Venstre graver sin egen grav.

Venstre bør belage seg på en intern oppvask etter valget. Det er vanskelig å forklare de siste utspillene på en annen måte enn at partistrategene har feilvurdert partiets situasjon. Selvransakelsen bør imidlertid gå dypere enn strategiske feilgrep. Også de politiske veivalgene bør tas opp til vurdering. Det gjelder spesielt partiets satsing på det borgerlige samarbeidet, som til tross for politiske seire ser ut til å ha pulverisert Venstres velgergrunnlag.

Partiledelsen bør vurdere å følge det danske søsterpartiet Radikale Venstres eksempel og samarbeide mot venstre i stedet for mot høyre. At Venstres partiledelse er mer høyreorientert enn velgerne sine er velkjent. Det kan godt være at velgerne vil ønske en ny politisk retning velkommen, selv om det blir en bitter pille å svelge for Trine Skei Grande, som lenge har mislikt venstresiden generelt, og LO spesielt. Den bismaken må hun nok leve med. Det er bedre å ta medisinen sin enn å ligge på sykeleie, og det er bedre å inngå kompromiss enn å gå til grunne.